Foto: AFP/Scanpix

Krievija ir gatava atbalstīt Grieķijas ekonomikas glābšanu, paplašinot abu valstu sadarbību enerģētikas jomā, svētdien paziņojis Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks.

Viņš sacījis, ka Krievija izskata iespēju organizēt tiešas enerģijas piegādes uz Grieķiju. Novaks atklājis, ka cer panākt vienošanos tuvāko nedēļu laikā.

Tiek norādīts, ka Grieķija pašlaik iepērk Krievijas gāzi, kas tiek piegādāta cau Ukrainu un Balkānu reģiona valstīm.

Jau ziņots, ka Grieķijas ierosinātais finansiālās glābšanas plāns ceturtdienas vakarā tika iesniegts eiro grupai Briselē, un Grieķija piektdienas rītā izklāstīja šī plāna detaļas. Tas lielā mērā atgādina Grieķijas starptautisko kreditoru priekšlikumus, kurus tie bija piedāvājuši pirms sarunu izjukšanas jūnijā, tomēr vēl nav zināms, vai jaunais plāns būs pietiekams, lai Grieķija saņemtu jaunu finanšu palīdzību.

Grieķijas parlaments sestdien apstiprināja valdības ierosināto reformu plānu, un ziņu avoti Briselē izteicās, ka šis plāns var kļūt par pamatu jaunam starptautiskam aizdevumam 74 miljardu eiro vērtībā.

Grieķijas priekšlikumi ietver valsts finansiālo vajadzību finansējumu uz trim gadiem, parāda samazināšanu un investīciju paketi 35 miljardu eiro apmērā.

ES ziņu avoti sacīja, ka jaunā "Grieķijas programma ir pozitīvi novērtēta". Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM) ir gatavs apsvērt 58 miljardu eiro piešķiršanu, un vēl 16 miljardi eiro tiktu piešķirti no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF).

Svētdien Eiropas Padomes priekšsēdētājs Donalds Tusks paziņojis par svētdien plānotā Eiropas Savienības (ES) valstu līderu sanāksmes atcelšanu, norādot, ka svētdienas vakarā notiks eiro zonas valstu tikšanās, kurā tiks apspriests Grieķijas jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!