Foto: LETA

Krievija gada pirmajos sešos mēnešos eksportēja ieročus 6,5 miljardu ASV dolāru (3,6 miljardu latu) vērtībā, kas ir par 14% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusē, pirmdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Krievijas ieroču eksports pakāpeniski ir audzis pēdējos gadus, tomēr pēdējā laikā Rietumu un Arābu līgas valstis kritizē Maskavu par militāro sadarbību ar Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, nemieros pret ko dzīvību kopš pagājušā gada zaudējuši 16 500 cilvēki.

Tomēr vietējās amatpersonas aizstāv Krievijas atbildību pret noslēgtajiem līgumiem. Arī Putins pirmdien uzsvēra, ka Krievija "vienmēr izpilda visas saistības, ko ir uzņēmusies", lai gan neminēja Sīriju.

"Krievijas aizsardzības industrijas eksporta tirdzniecība jau ir pārsniegusi 6,5 miljardus ASV dolāru," viņš teica uzrunā, kas tika pārraidīta televīzijā, piebilstot, ka ieroču eksports pēdējo divu gadu laikā ir dubultojies, bet, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem, tas ir palielinājies par 14%.

"Šogad ir parakstīti jauni eksporta līgumi 4,5 miljardu dolāru (2,5 miljardu latu) vērtībā, kas ir par 2,4 miljardiem dolāru (1,3 miljardiem latu) vairāk nekā 2011.gada pirmajā pusē," norādīja Krievijas prezidents.

Putins piebilda, ka ieroču tirdzniecība ir "efektīvs instruments, kā veicināt gan mūsu politikas, gan ekonomikas interesēm". Krievija ieročus pārdod 55 pasaules valstīm.

Krievija ir otra lielākā ieroču eksportētāja pasaulē aiz ASV. Krievija 2011.gadā eksportēja ieročus 13,2 miljardu ASV dolāru (septiņu miljardu latu) vērtībā, kas ir jauns rekords, lai gan tā zaudēja dažus klientus arābu valstīs un sastapās ar lielāku konkurenci no Ķīnas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!