Krievijai ir mērķis izveidot jaunu naftas valstu karteli, kura kontrolē varētu nonākt gandrīz trīs ceturtdaļas no globālā naftas ieguves apjoma, brīdina ASV portāls "Business Insider".

Maskava sāka pastiprināt savu ietekmi uz naftas ieguvējvalstīm pēc iejaukšanās Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) dalībvalstu sarunās par naftas ieguves apjomu iesaldēšanu, konstatē "Business Insider". Krievijai izdevās pārliecināt par šādu soli pat senu ASV sabiedroto Saūda Arābiju, kuras attiecības ar Vašingtonu pasliktinājās pēc kodolvienošanās noslēgšanas ar Irānu.

"Saūda Arābijai nācās meklēt jaunu sabiedroto savu interešu aizstāvībai Persijas līcī, ņemot vērā [džihādistu grupējuma] "Islāma valsts" un Irānas draudus. Lai gan Krievija un Saūda Arābija atrodas pretējās pozīcijās saistībā ar Sīrijas problēmu [..], nopietns [naftas] cenu kritums spēj radīt iespējas savienībai starp Krieviju un Saūda Arābiju," atzīmē "Business Insider".

Naftas ieguves apjoma iesaldēšanai 2016.gada janvāra līmenī pašai par sevi nav nekādas jēgas, jo šis apjoms ir rekordliels. Tomēr, ja Maskavai izdotos vienoties ar Irānu, kura pēc sankciju atcelšanas vēlas palielināt savu naftas ieguvi, un ar citām Persijas līča valstīm, sevišķi ar Irāku, tad Krievija faktiski kļūtu par līderi starp lielākajām naftas ieguvējvalstīm, kuras nodrošina gandrīz 73% no globālajām naftas piegādēm.

Krievija arī atbalsta atteikšanos no norēķiniem naftas dolāros un jau slēdz vienošanās ar saviem partneriem par naftas tirdzniecības norēķinu veikšanu nacionālajās valūtās. Jauna karteļa izveidošanas gadījumā, kuru "Business Insider" nosaucis par ROPEC (Krievija un OPEC valstis), krasi pieaugs atteikšanās no naftas dolāriem iespējamība.

"Lielāko naftas ieguvējvalstu kartelis ar Krieviju tā vadībā graus pašreizējo spēku līdzsvaru. Ņemot vērā šo potenciālu, [OPEC valstu un Krievijas] tikšanās marta vidū izies tālu ārpus naftas ieguves apjoma samazināšanas apspriešanas ietvariem," secina "Business Insider".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!