Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pagājušajā gadā Krievijā bija 11,4% inflācija, pirmo reizi kopš 2008.gada sasniedzot divciparu skaitli, liecina Krievijas statistikas biroja "Rosstat" jaunākie dati.

Tādējādi "Rosstat" apstiprinājis decembra beigās publiskotās sākotnējās aplēses. Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrijas sākotnējā inflācijas prognoze 2014.gadam bija 4,5-5,5%. Savukārt pagājušā gada decembrī inflācija Krievijā veidoja 2,6%.

Tikmēr pārtikas preču pieaugums bijis straujāks. Decembrī pārtikas preces sadārdzinājās par 3,3%, bet gadā kopumā - par 15,4%.

"Rosstat" norāda, ka atsevišķas preces sadārdzinājušās ievērojami straujāk par inflāciju.

Kāpostu cena decembrī pieauga par 31,7%, bet gurķi sadārdzinājās par 28,1%. Griķu cena decembrī pieauga par 22,4% pēc tam, kad novembrī tā bija pieaugusi par 54,4%.

No nepārtikas precēm visvairāk decembrī sadārdzinājās televizori - par 16%, mikroviļņu krāsnis, ledusskapji un tamlīdzīga sadzīves tehnika - par 12,1-15%, kā arī datori - par 8,9%.

Tajā pat laikā ārzemju ceļojumu cenas palielinājās par 17,8-22,4%. Eksperti neprognozē, ka tuvākajā laikā varētu būt gaidāma inflācijas samazināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!