Foto: DELFI Aculiecinieks

Krievijas mazumtirgotāji valdībai sākuši žēloties par piegādātāju cenu paaugstināšanu, un varasiestādes jau brīdinājušas par cenu kontroli un vēršanos pret "spekulantiem" un importa aizlieguma pārkāpējiem.

Kā liecina ekonomistu dati, visvairāk no cenu paaugstinājuma cietīs mazturīgie un vidusslānis, kas pārtikai tērē 40% no saviem ienākumiem, kamēr pārtikušie iedzīvotāji pārtikai tērē mazāk par 20% no ģimenes budžeta.

Cenas Krievijā augušas jau pirms sankciju ieviešanas, un dārgāka palikusi ne tikai Eiropas produkcija, bet arī Baltkrievijas imports un pašas Krievijas ražojumi.

Viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem "X5 Retail Group" norādījis, ka garneļu un zivju delikatešu cenas augs par vairāk nekā 20%.

Skandāls par importā aizliegto zivju cenu celšanos sākās jau dienu pēc embargo ieviešanas.

Tikmēr Krievijas muita ziņo par strauju gaļas kontrabandas mēģinājumu skaita pieaugumu pasažieru vilcienos no Ukrainas.

Krievijas Federācijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs brīdinājis, ka notikušajam var pievērst uzmanību Federālais pretmonopola dienests (FAS) un tiesībsargājošās iestādes. "Spekulantiem" tiek draudēts ar cietumsodu, un varasiestādes sola meklēt embargo noteikumu pārkāpējus.

Jau pagājušajā nedēļā, pēc importa aizlieguma saraksta publicēšanas, Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs brīdināja, ka valsts iestādes stingri vērsīsies pret uzņēmumu mēģinājumiem izmantot radušos situāciju peļņas gūšanai.

Ministrijā gan apgalvo, ka pagaidām nav saņemta oficiāla informācija par cenu kāpumu.

Krievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrija tuvākajā laikā apstiprinās standarta formu, kuru nosūtīs tirdzniecības organizācijām un pašvaldībām. Tajā būs jānorāda cenas veikalos un katru nedēļu jāiesniedz ministrijai. Lai nenotiktu krāpšanās, notiks nejaušas izlases pārbaudes.

Tirdzniecības ķēdēm arī jāiesniedz pašvaldībās saraksti, kuros jānorāda, cik vēl ir palikušas aizliegtās preces veikalu krājumos un cik ilgā laikā tās plānots izpārdot. Ja aizliegtās preces tiks pārdotas pēc norādītā termiņa, draudēs sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!