Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Finanšu ministrija piektdien paziņoja, ka pēc prezidenta Vladimira Putina rīkojuma tā sūdz Ukrainu tiesā par 3 miljardu ASV dolāru parāda defoltu.

Kijeva ir "defolta stāvoklī" attiecībā uz savām saistībām pret Maskavu, un tam sekos tiesvedība, informēja Finanšu ministrija.

"Krievijas Finanšu ministrija (...) ir sākusi vajadzīgās procedūras tūlītējai lietas ierosināšanai pret Ukrainu," un tā tiks iztiesāta kādā Lielbritānijas tiesā, teikts ministrijas paziņojumā.

Ukraina 18.decembrī izsludināja moratoriju sava parāda Krievijai atmaksāšanai, kuras termiņš bija 20.decembrī, pēc Putina solījuma sūdzēt Ukrainu tiesā, ja tā nesamaksās šo parādu līdz 2015.gada beigām.

Tas attiecas uz trīs miljardu ASV dolāru aizdevumu, kuru 2013.gada decembrī Krievija piešķīra toreizējā Ukrainas prokrieviskā prezidenta Viktora Janukoviča valdībai.

Ukrainas varas iestādes ir paziņojušas, ka tas ir nevis vienas valsts suverēns aizdevums citai valstij, bet finanšu tirgos veikta transakcija, kas ir pakļauta nosacījumiem, par kuriem Ukraina vienojusies ar citiem kreditoriem.

Kijeva augustā panāca restrukturizācijas vienošanos ar privātiem kreditoriem, tostarp bankām un investīciju fondiem, kas piekrita samazināt savas pretenzijas par 20%.

Maskava uzstāj, ka tās aizdevums nav uzskatāms par privātu parādu, un atsakās pieņemt šādus nosacījumus.

Krievijas valdība sākumā piedāvāja sadalīt šī parāda atmaksu pa trim gadiem, bet Ukraina noraidīja šo piedāvājumu.

"Ukraina deva priekšroku savu parādsaistību defoltam, nevis godīgu sarunu rīkošanai," paziņoja Krievijas Finanšu ministrija. Tā piebilda, ka tiesvedība "nenovērš konstruktīvu dialogu pieņemamas parāda nokārtošanas panākšanai".

Strīds par šo parādu ir kavējis Starptautiskā valūtas fonda (SVF) plānu Ukrainas glābšanai 17,5 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ierobežo Kijevas spēju restrukturizēt miljardiem dolāru savu parādu.

Ukrainas parlaments pagājušonedēļ pieņēma 2016.gada budžetu ar deficītu 3,7% no IKP apjomā. Tas ir svarīgs solis, lai Ukraina varētu saņemt ļoti vajadzīgu palīdzību no SVF un Rietumvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!