Foto: AP/Scanpix

Krievijā varētu sākt iznīcināt ne tikai sankciju sarakstā iekļautās Rietumu pārtikas preces, bet arī kontrabandas tekstilizstrādājumus un vieglās rūpniecības ražojumus no Eiropas Savienības (ES) valstīm, kas tiktu aizturēti pie robežas vai atklāti jau pašā Krievijas teritorijā, raksta "Moskovskij Komsomoļec".

Izdevuma rīcībā nonākusi informācija, ka Krievijas Tekstilnieku asociācijas vadītājs Šamhals Ildarovs nosūtījis prezidentam Vladimiram Putinam vēstuli, kurā aicina viņu izdot dekrētu par šādu preču iznīcināšanu.

Pēc viņa teiktā, šobrīd kontrabandas ceļā Krievijā visvairāk tiek ievestas importa vējjakas, dūnu jakas un džinsi, ko lielākoties pārdod dārgāk, nekā tie patiesībā maksā.

"Kontrabandas apģērbus iznīcina, piemēram, Spānijā, un tas būtiski vairo vietējo ražotāju konkurētspēju," skaidrojis Ildarovs.

Kā lēš Tekstilnieku asociācija, tekstilizstrādājumu tirgus apjoms naudas izteiksmē sasniedz aptuveni 31 miljardu dolāru gadā un gandrīz trešo daļu - deviņus miljardus - veido tieši šis "pelēkais" imports.

Asociācijas vadītājs izteicis pārliecību, ka kontrabandas ražojumu iznīcināšana palīdzēšot pašmāju ražotājiem, kas, viņaprāt, spēj ražot konkurētspējīgus izstrādājumus.

Lielākās Krievijas ražotāju daļas konkurētspēju izdevums gan vērtējis visai skeptiski.

"Pietiek pastaigāt pa veikaliem, lai saprastu, ka tikai divi trīs pašmāju zīmoli spēj piedāvāt puslīdz normālas kvalitātes, laba piegriezuma un vienlaikus ne pārāk dārgu apģērbu, bet lielākā daļa masu segmenta lupatu pie mums tiek ievestas ne jau no Itālijas vai Francijas, bet no Ķīnas, Vjetnamas, Indijas, Pakistānas un citām Āzijas valstīm, taču tās acīmredzot netiek aicināts iznīcināt," tas raksta.

Tikmēr Krievijas Tekstilrūpniecības un vieglās rūpniecības uzņēmumu savienības prezidents Andrejs Razbrodins izteicies, ka "pelēkais" imports - pat tas, kurš tiek konfiscēts muitā, pašlaik tik un tā tiek pārdots tālāk un tādā vai citādā ceļā nonāk tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!