Sākot ar pirmdienu, 10.novembri, Krievijas centrālā banka atcēlusi rubļa piesaisti dolāra un eiro valūtu grozam, pārtraukusi intervenci un atcēlusi pieļaujamo rubļa vērtības svārstību koridoru.

Tādējādi centrālā banka norāda, ka tirgus noteiks rubļa vērtību.

"Sākot ar 10.novembri, Krievijas banka likvidējusi eksistējošo valūtas maiņas kursa uzturēšanas mehānismu, atceļot pieļaujamo valūtas kursa svārstību koridoru un regulāras intervences, valūtas vērtībai esot ārpus šī koridora," teikts bankas paziņojumā.

Ārvalstu valūtas intervenci banka īstenos gadījumos, ja būs draudi finanšu stabilitātei.

Krievijas medijs RT ziņo, ka oktobrī vien Krievijas centrālā banka rubļa stabilizēšanai iztērējusi 30 miljardus ASV dolāru.

Savukārt aģentūra AP norāda, ka faktiski Krievija ir ieviesusi rubļa brīvo tirdzniecību, ļaujot valūtas vērtībai "peldēt". Oficiāli Krievijas centrālā banka vēl ar vien norāda, ka rubļa brīvā tirdzniecība tiks ieviesta nākamgad.

Pirmdienas rītā viens eiro maksāja jau 58 rubļus, bet pēc pusdienā rublis nedaudz atguvās. Jāatgādina, ka vēl tikai pirms gada eiro bija vien 44 rubļus vērts.

Pēdējo trīs mēnešu laikā rublis zaudējis piekto daļu savas vērtības. Līdz ar krīzi Ukrainā, rietumu sankcijām pret Krieviju un ar to saistīto investoru bēgšanu no valsts, Krieviju ietekmējis arī naftas cenu kritums.

Šogad Krievijas valūtas rezerves sarukušas par 73 miljardiem dolāru. Pagājušajā nedēļā Krievijas centrālā banka paziņoja par jaunu intervences stratēģiju – ik dienas tā noteiks jaunu valūtas vērtības zemāko slieksni un īstenos intervenci tikai tad, ja rubļa vērtība sasniegs šo slieksni, dienā tam tērējot ne vairāk par 350 miljoniem dolāru. Tomēr vien dažas dienas pēc šī paziņojuma tā izlēmusi intervenci pārtraukt vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!