Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc tam, kad Krievijas valdošās partijas deputāts sācis vainot Krievijas Centrālo banku par rubļa vērtības kritumu, Krievijas Ģenerālprokuratūra sākusi vērtēt Centrālās bankas darbību, vēsta portāls "The Moscow Times".

Ziņots, ka līdz ar naftas cenu samazināšanos rublis pirmdien piedzīvojis lielāko vienas dienas kritumu kopš 1988. gada, radot bažas par Krievijas ekonomiku. 1. decembrī viens dolārs bija aptuveni 52 rubļus vērts.

Portāls norāda, lai gan rubļa vērtības kritumu ietekmējušas Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju, Krievijas domes deputāts un Budžeta un nodokļu komitejas loceklis Jevgeņijs Fjodorovs ("Vienotā Krievija") skaidroja, ka pie rubļa krituma vainojama Krievijas Centrālā banka.

"Centrālā banka ir institucionāls ienaidnieks valstī," uzsvēra Fjodorovs. "[Bankas] Priekšnieki oficiāli ir ārzemēs. Es pieņemu, ka tā darīs maksimālo ļaunumu. Centrālā banka darīs visu, lai rubļa vērtība turpinātu kristies."

Fjodorovs pauda savas bažas Ģenerālprokuratūrai, pieprasot, lai uzsāk krimināllietu pret banku. Centrālā banka ir apstiprinājusi, ka pirmdien, 1. decembrī, prokuratūra ievāca informāciju par tās darbību.

"Krievija Banka ir saņēmusi pieprasījumu no Krievijas Ģenerālprokuratūras, pamatojoties uz Valsts domes deputāta Jevgeņija Fjodorova prasījumu, " skaidroja bankas pārstāvis. "Krievijas Banka pašlaik gatavo nepieciešamos materiālus, lai iesniegtu prokuratūrā izmeklēšanai."

Centrālā banka sākusi iejaukties ārvalstu valūtas maiņas tirgū. Komercbankām pirmdien ierobežotās ārvalstu valūtu pārdošanas iespējas. Piemēram, "Rosbank" ierobežo darījumus 1000 ASV dolāru apmērā, savukārt "Alfa Bank" apturējusi mazumtirdzniecības valūtas maiņas operācijas vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!