Foto: Shutterstock

Krievijas ekonomika pirmo reizi kopš 2009.gada piedzīvojusi lejupslīdi, pēc šīm ziņām pirmdien atsākusies rubļa vērtības lejupslīde.

Novembrī Krievijas iekšzemes kopprodukts (IKP) salīdzinājumā ar to pašu mēnesi pērn samazinājies par 0,5%, pirmdien informēja Krievijas Ekonomikas ministrija.

Visticamāk, IKP dinamika nākotnē kļūs tikai negatīvāka, piepildot pesimistiskās prognozes, laikrakstam "The Wall Street Journal" paredz "ING Bank" Maskavas filiāles ekonomists Dmitrijs Poļevojs.

Šogad kopumā Krievijai tiek prognozēts IKP pieaugums par 0,6%, kas ir vājākais rezultāts pēdējo četru gadu laikā. Tomēr nākamgad Krievijas ekonomikai tiek paredzēta recesija.

Ja 2015.gadā vidējā naftas cena par barelu būs 60 ASV dolāri, tad, visticamāk, Krievijas ekonomika sarausies par 4%, prognozē valsts Finanšu ministrija.

Pēc piecas dienas ilguša vērtības kāpuma, piektdien rublis atsāka kritumu, ko pirmdien paātrinājušas ziņas par IKP samazinājumu.

Rubļa atgūšanos veicināja valdības centieni atbalstīt valūtas vērtību, nosakot augstākas starpbanku procentu likmes, kā arī nosakot neformālu kapitāla kontroli, tostarp lielajiem naftas naftas un gāzes eksportētājiem "Gazprom" un "Rosneft" liekot pārdot to dolāru rezerves, norāda "Deutsche Welle".

Jau vēstīts, ka rietumu sankcijas, kas Krievijai piemērotas par Krimas aneksiju un konfliktu Donbasā, valsti novedušas pie smagām ekonomiskajām problēmām, tostarp rubļa devalvācijas, kapitāla un investoru aizplūšanas. Krievijas ekonomiku lielā mērā ietekmējis arī naftas cenu kritums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!