Foto: AFP/Scanpix

Krievijas hakeru grupa, kas sevi sauc par "Enerģētisko lāci" uzbrūk ASV un Eiropas enerģētikas uzņēmumiem un tās spēkos ir pārtraukt elektrības piegādi.

Tā vēsta drošības kompānijas "Symantec" ziņojums. Hakeru grupai, ko sauc arī par "Spāri", acīmredzami pieejami plaši līdzekļi, kas līdz ar tās izmēru un organizāciju liecina par valdības iesaisti, uzskata pētnieki.

Hakeri uzbrūk elektrības tīklu un naftas vadu operatoriem, elektrības ražotājiem un citām stratēģiski svarīgām kompānijām.

Vairāk nekā puse inficēto IT sistēmu konstatētas ASV un Spānijā, bet arī Serbija, Grieķija, Rumānija, Polija, Turcija, Vācija, Itālija un Francija bijušas uzbrukumu mērķi.

Zīmīgi, ka hakeru uzbrukumi vērojami darba dienās un no pulksten 9 rītā līdz 18 - pēc Krievijas un citu Austrumeiropas valstu laika.

"Bloomberg" atgādina par citu ziņojumu, kas vēsta, ka "Enerģētiskais lācis" uzbrucis arī pētniekiem, Eiropas valdībām, aizsardzības nozares uzņēmējiem un ASV veselības aprūpes iestādēm.

Savukārt Somijas drošības uzņēmums "F-Secure" norādījis, ka grupa kopš šī gada sākuma mainījusi savu darbības fokusu uz industriālo objektu vadības sistēmām.

"Symantec" pārstāvis Ērikas Čēns "Bloomberg" skaidrojis, ka šai hakeru grupai pieejami plaši resursi un tā spēj organizēt dažāda veida uzbrukumus.

Viņaprāt, hakeru mērķis nav spiegošana. Pētot hakeru darbību, pētnieki bažījas par to, ka viņu mērķis ir sabotāža. Atsevišķos gadījumos viņi spējot pārņemt uzlauztās uzņēmumu sistēmas savā kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!