Foto: Vida Press

Krievijas ieviestais embargo pārtikas produktiem no Eiropas ietekmējis arī Starptautiskās Kosmosa stacijas (SKS) apkalpes ēdienu, vēsta laikraksts "The Moscow Times".

Krievijas ieviestais aizliegums ietekmējis arī astronautiem uz kosmosa stacijas nosūtītās pārtikas izlasi, laikrakstam atklāja Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) astronautu atbalsta inženieris Romāns Čārlzs.

"Astronautu ģimenēm ir iespēja nosūtīt dažas dāvanas uz SKS. Tā kā šīs dāvanas nevar atgriezies uz Zemi, viņi parasti izvēlas nosūtīt pārtikas produktus, kā konfektes, žāvētus augļus un tamlīdzīgi atbilstoši astronauta gaumei," stāstīja Čārlzs.

Šīs dāvanas pārsvarā uz SKS tiek nosūtītas ar Krievijas raķeti "Sojuz", kas šobrīd ir vienīgais pilotējamais kosmosa kuģis, kas apkalpo 160 miljardus dolāru vērto orbitējošo staciju.

"Šajā ziņā Krievijas pārtikas aizliegums atstāj iespaidu," piebilda Čārlzs.

Krievija veic visu sagatavošanos "Sojuz" raķešu palaišana, kas nozīmē, ka Eiropas pārtikas produktiem var piemērot arī aizliegumu lidojumam kosmosā.

Tomēr Krievijas ierobežojumi neskar ESA oficiālo kosmosa pārtiku, kurus gatavo tādā pasaulslavenā restorānā kā Itālijas "Combal Zero".

"Šefpavāru pagatavoto ESA kosmosa pārtiku uz SKS neved ar [Krievijas] "Progress" un "Sojuz" raķetēm, " skaidroja Čārlzs.

Lielāko daļu Eiropas astronautu pārtiku nodrošina NASA un tā kopā ar Eiropas šefpavāru gardumiem uz SKS tiek nogādāta ar ASV komerciālajiem kosmosa kuģiem "SpaceX Dragon" un "Orbital Sciences Cygnus".

Savukārt Krievijā gatavotā kosmonautu pārtika uz staciju tiek nogādāta ar raķeti "Progress".

Astronautiem lidojumos tiek gatavota īpaša pārtika, jo bezsvara stāvoklī ir sarežģīti ēst, tā kā šķidrās vielas pilienu veidā lido telpā. Astronautu diēta arī tiek rūpīgi kontrolēts, lai nodrošinātu atbilstošu uzturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!