Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests ("Rosseļhoznadzor") trešdien paziņojis, ka divu līdz trīs dienu laikā sagatavos lauksaimniecības ražojumu sarakstu, kas ļaus sākt pildīt prezidenta Vladimira Putina rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju.

"Valstu saraksts ir zināms un no turienes importējamo preču saraksts arī, tātad tas ir divu triju dienu darbs. Svarīgi, lai rīkojums stātos spēkā pēc iespējas drīzāk," paziņojis "Rosseļhoznadzor" vadītāja vietnieks Aleksejs Aleksejenko.

Kā ziņots, Putina rīkojums paredz uz gadu "aizliegt vai ierobežot [..] Krievijas teritorijā ievest noteiktus lauksaimniecības produktus, izejvielas un ražojumus no valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas juridiskajām un/vai fiziskajām personām vai pievienojušās šādam lēmumam".

Rīkojums "Par atsevišķu ekonomisku pasākumu ieviešanu Krievijas drošības garantēšanai" stājies spēkā parakstīšanas brīdī.

Krievijas prezidents uzdevis valdībai izveidot lauksaimniecības produktu un izejvielu sarakstu, kā arī uzskaitīt noteiktas darbības, kas nepieciešamas šī rīkojuma izpildei.

Krievijas valdībai arī jāveic pasākumi, lai nodrošinātu preču tirgu sabalansētu apgādi un nepieļautu lauksaimniecības un citu preču cenu pieaugumu, teikts Putina rīkojumā.

Krievijas valdībai arī jāizvērtē tirgus situācija un jāveic pasākumi, lai palielinātu Krievijas preču piedāvājumu vietējā tirgū.

Krievijas oficiālie statistikas dati liecina, ka Krievija importē aptuveni trešo daļu no patērētās pārtikas. Lielu daļu no pārtikas importa veido produkti no bijušajām komunistiskajām valstīm.

Atbildē uz Rietumu ieviestajām sankcijām pēdējās nedēļās Krievija masveidā bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm.

Eiropas Savienība (ES) un ASV 29.jūlijā nolēma noteikt papildu sankcijas pret Krievijas enerģētikas, ieroču rūpniecības un finanšu nozarēm, nosodot Maskavu par agresiju pret Ukrainu.

No Krievijas puses arī izskanējuši draudi Eiropas Savienības (ES) lidsabiedrībām slēgt vai ierobežot gaisa satiksmi Krievijas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!