Foto: AP/Scanpix
Krievijas rubļa kurss otrdien pirmo reizi kopš marta nokritās virs 60 rubļu par ASV dolāru atzīmei saistībā ar naftas cenas kritumu, kas sarežģī Krievijas centrālās bankas centienus uzlabot krīzes skartās valūtas pozīcijas.

Rubļa kurss sasniedza 60,3 rubļus par ASV dolāru pēcpusdienas tirdzniecības sesijā Maskavā pēc tam, kad pirmdien zaudēja 2% no savas vērtības.

Gaidāms, ka jaunā rubļa kursa krišanās vēl vairāk iedragās patēriņu un paaugstinās inflāciju, kas pagājušajā mēnesī bija 15,3%. Pēdējo mēnešu laikā rubļa kurss bija atguvies.

"Inflācija jau ir ārkārtīgi augsta, un vēl viens krass rubļa vērtības kritums to var vēl vairāk saasināt, kas savukārt pastiprinās spiedienu uz mājsaimniecību reālajiem ienākumiem," komentēja kompānijas "Capital Economics" ekonomiste attīstības tirgu jautājumos Liza Jermolenko.

Zemas enerģijas cenas, ko izraisījis pārliekais jēlnaftas piedāvājums pasaulē, ir izraisījis jaunāko Krievijas nacionālās valūtas kritumu. Nedaudz vairāk kā divu mēnešu laikā rubļa vērtība pret ASV dolāru ir kritusies par vairāk nekā 15%.

"Skatoties uz priekšu, prognozes rublim ir atkarīgas no tā, kas notiks ar naftu," norādīja ekonomiste un piebilda, ka pašlaik tiek prognozēts, ka naftas cena gada beigās būs 55 ASV dolāri par barelu, "kas nozīmē, ka rublim vajadzētu stabilizēties pašreizējā līmenī".

Gaidāms, ka Krievijas centrālā banka piektdien paziņos, vai turpinās procentu likmju samazinājumu, lai gan rubļa kursa kritums varētu likt varas iestādēm izlemt pret tādu soli, lai inflācija nekļūtu nekontrolējama.

Pagājušajā mēnesī Krievijas Banka samazināja procentu likmes ceturto reizi šogad, cenšoties veicināt grūtībās nonākušās ekonomikas stabilizāciju.

Ukrainas krīze ir novedusi pie līdz šim nepieredzētām rietumvalstu sankcijām pret Krievijas ekonomiku, un pērn piedzīvotais naftas cenas sabrukums izraisīja monetāru krīzi Krievijā, kas tagad ir pāraugusi dziļā recesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!