Foto: F64

Krievijas augstākā arbitrāžas tiesa nākamnedēļ skatīs Krievijas uzņēmuma iesniegtu prasību piedzīt no Latvijas "Parex bankas" 11,2 miljonu latu depozītu, kas savulaik piederēja bankas bijušajam līdzīpašniekam Valērijam Karginam, piektdien vēsta Krievijas lietišķais laikraksts "Kommersant".

Pēc laikrakstā sniegtās informācijas, otrdien, 24.aprīlī, Krievijas augstākās arbitrāžas tiesas prezidijs skatīs Krievijas uzņēmuma "Olimpija" iesniegtu prasību par termiņnoguldījumu līgumu laušanu un 11,2 miljonu latu solidāru piedziņu no "Parex bankas" un bankas "Citadele".

Krievijas augstākās arbitrāžas tiesas kolēģija arī secinājusi, ka "Parex banka" Krievijā darbojusies ar saistītu personu starpniecību un nebija atvērusi oficiālu pārstāvniecību, lai apietu Krievijā spēkā esošos likumus par banku kontroli, norāda "Kommersant".

Izdevums atgādina, ka noguldījumi, kurus "Parex banka" saņēma līdz tās restrukturizācijai 2010.gada augustā, ir palikuši "Parex bankā", un Latvijā pašlaik ir ierosināti desmitiem tiesas procesu šo noguldījumu un to procentu atgūšanai. Starp šādu noguldījumu īpašniekiem ir arī bankas dibinātājs Kargins, kurš 2011.gada martā cedēja savus subordinētā depozīta līgumus aptuveni 11 miljonu latu apmērā Krievijā reģistrētam uzņēmumam "Olimpija".

"Tā kā banka pārtrauca man maksāt noguldījuma procentus, es pārdevu savas prasījuma tiesības," viņš paskaidroja, apgalvojot, ka viņš nekādā veidā ar "Olimpiju" neesot saistīts.

Pērnā gada martā "Olimpija" iesniedza Maskavas arbitrāžas tiesā prasību par 11,2 miljonu latu piedziņu, par iemeslu minot to, ka "Parex bankas" reorganizācija un aktīvu pārdale esot bijusi netaisnīga. Tiesa toreiz nolēma, ka šī lieta nevar tikt skatīta Krievijā, jo tur nedarbojas "Parex bankas" pārstāvniecības vai filiāles. Kasācijas instance tomēr atzina iespēju izskatīt lietu pēc būtības, norādot, ka "Parex bankai" ir īpašumi Krievijā. Lietu nosūtīja atkārtotai izskatīšanai.

Saistībā ar to "Parex banka" iesniedza uzraudzības sūdzību, un Krievijas Augstākās arbitrāžas tiesas kolēģija lietu iesniedza prezidijā. Tiesneši atzina, ka lietu var skatīt Krievijas tiesā, taču ar citu pamatojumu, neraugoties uz to, ka Krievijā nedarbojas "Parex bankas" un bankas "Citadele" pārstāvniecības vai filiāles, jo faktiski tās Krievijā veica banku darbību caur pārstāvniecībām, kas darbojās "Parex bankas" un bankas "Citadele" vārdā.

Tiesas kolēģija akcentēja, ka klientiem bija pārliecība, ka šīs pārstāvniecības, kas darbojās Maskavā un Sanktpēterburgā, ir likumīgas. Lai gan formāli tās ("Citadele Asset Management" un "Parex Asset Management") ir Krievijā akreditētu trešo personu pārstāvniecības, "faktiski tās darbojās kā Krievijā savus pakalpojumus realizējošas bankas pārstāvniecības, un tās pakalpojumu patērētājiem bija iespēja veikt darījumus bez tieša kontakta ar bankas centrālo biroju Rīgā", konstatējusi tiesas kolēģija.

"Citadele Asset Management" un "Parex Asset Management", pēc Krievijas Augstākās arbitrāžas tiesas tiesnešu uzskata, esot izveidotas "ar mērķi apiet Krievijā spēkā esošos likumus par banku kontroli". Tas viss "liecina par to, ka uzņēmējdarbību Krievijā veic tieši atbildētāji, izmantojot saistītas personas", viņi norādījuši. Atzīstot, ka Krievijā pēc būtības pastāv bankas "Citadele" pārstāvniecība, Krievijas Augstākās tiesa kolēģija atzina, ka minētās domstarpības ir Krievijas tiesas kompetencē.

Tā kā "Parex bankai" Krievijā pārstāvniecības nebija, tās darbību nevarēja kontrolēt Krievijas centrālā banka. Turklāt pret Baltijas valstu banku aktīvajām reklāmas kampaņām, kādas pirms zināma laika bija vairākos Krievijas telekanālos, nevarēja vērsties Krievijas Federālais pretmonopola dienests, jo bankām bija nerezidenta statuss, raksta "Kommersant".

Krievijas valsts struktūru pārstāvji sarunā ar laikrakstu sacīja, ka pretenzijas pret "Parex bankai" tuvu stāvošajām kompānijām varēja izvirzīt Krievijas tiesībsargājošās institūcijas, taču tas nenotika, jo no bankas klientiem Krievijā sūdzības netika saņemtas.

Vairāki juristi norāda, ka "Parex banka" šādu shēmu bija izveidojusi, lai izvairītos no nodokļiem, meitasbanku reģistrācijas procedūrām un Krievijas tiesu jurisdikcijas.

"Kommersant" neizdevās sazināties ar "Olimpijas" pārstāvjiem, bet "Parex bankas" juristi no komentāriem atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!