Foto: AP/Scanpix
Izmaksas, kas Japānai radušās Krievijas un Rietumvalstu sankciju kara laikā, mērāmas aptuveni desmit miljardu ASV dolāru apmērā, vēsta Maskavā bāzētais medijs "RIA Novosti".

2014.gadā abu valstu tirdzniecības apjoms bijis 30,4 miljardu ASV dolāru, bet, kā aplēsusi Krievijas tirdzniecības pārstāvniecība Tokijā, 2015.gadā šis apjoms varētu sarukt par 10 miljardiem, raksta laikraksts.

2014.gadā imports no Krievijas Japānā sasniedzis 22,2 miljardus ASV dolāru, bet eksports - aptuveni 8,2 miljardus.

2013.gadā kopējais tirdzniecības apjoms bijis 34,8 miljardi ASV dolāru.

Zaudējumi, kā norāda pārstāvniecība, radušies, saskaroties ar ierobežojumiem Krievijā ievest Japānā ražotās mašīnas un rūpniecības tehnoloģijas, savukārt Japānas bankas vairs nevar tik viegli Krievijas uzņēmumiem izsniegt kredītus.

  • Eiropas Savienības līderi lēmuši pret Krieviju paplašināt sankcijas, kā rezultātā Brisele ieviesusi ceļošanas aizliegumus un vairāku uzņēmumu aktīvu iesaldēšanu.
  • Sankcijas pret atsevišķiem Krievijas tautsaimniecības sektoriem noteikusi arī ASV un citas pasaules lielvaras, tostarp Kanāda, Japāna un Austrālija.
  • Pasaule tādā veidā reaģē un mēģina sodīt Krieviju par notikumiem Ukrainas austrumu reģionos, kur drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no 2014.gada aprīļa.
  • Mediji ziņo, ka kaujiniekiem papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči ierodas no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!