Foto: AFP/Scanpix
Lībija, kuras nestabilā politiskā situācija ir viens no iemesliem pēdējo gadu naftas cenu svārstībām, paziņojusi, ka uz laiku valstī apturēta lielāko naftas atradņu darbība, vēsta aģentūra "Reuters".

Atradņu operatīvajiem mehāniķiem nesniedzot informāciju par darbu apturēšanas iemesliem, Lībijas valsts naftas kompānijas "National Oil Corporation" (NOC) un Itālijas enerģētikas giganta ENI kontrolētās naftas atradnes "El Feel" nedēļas nogalē pārtraukušas darbību.

"Reuters", atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju, ziņo, ka atradnes darbu apturējušas apsardzes dienestam neizmaksāto algu dēļ. "NOC izmaksāja algas nacionālajiem drošības spēkiem, savukārt tie nav norēķinājušies ar apsardzes dienestu," norādījis NOC runasvīrs Muhameds El Harari.

Naftas atradnēs ik dienas līdz šim iegūti 100 000 barelu naftas. Tieši "El Feel" iegūtā nafta līdz šim palīdzējuši Lībijai palielināt naftas krājumus, kas pamatīgi iztukšoti Muamara Kadafi režīma gāšanas laikā.

Tiesa gan, straujais naftas ieguves pieaugums Lībijā tiek minēts kā viens no iemesliem, kas novedis pie naftas cenu krituma pasaules tirgos. Londonas "Brent" jēlnaftas cena šobrīd ir 65 ASV dolāri par barelu, kas, salīdzinot ar 2014.gada vasaru, ir par aptuveni 40% zemāka cena.

  • Lībijai pieder devītās lielākās naftas rezerves pasaulē un lielākās naftas rezerves Āfrikā. Kopumā tās veido 38% no kopējām Āfrikas naftas rezervēm

  • Naftas ieguve veido 98% no Lībijas valsts budžeta ieņēmumiem
  • Nestabilās politiskās situācijas dēļ Lībijas naftas atradnes pametušas vairākas starptautiskas kompānijas – Francijas "Total", Spānijas "Repsol", ASV "Marathon Oil". Itālijas ENI palikusi vienīga lielā rietumvalstu kompānija, kas Lībijā nemieru laikā aizvien nodarbojas ar naftas ieguvi.
  • Analītiķi brīdina, ka "Islāma valsts", kas savā kontrolē jau sagrābusi plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, kļūst arvien spēcīgāka arī Lībijā, kur pēc diktatora Muamara Kadafi gāšanas valda faktiska bezvaras situācija.
  • Lībija ir valsts Ziemeļāfrikā, Vidusjūras krastā. 2011. gadā Lībijā sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kurš bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts. Arī pēc jaunās valdības apstiprināšanas tika pausta neapmierinātība un kaujinieki ieņēma Lībijas parlamentu, pieprasot atcelt dažus ministrus, kuriem ir saistība ar Kadafi režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!