Vairāku desmitu gadu laikā Ķīna Venecuēlai aizdevusi miljardiem ASV dolāru, taču tagad, Karakasai tik kritiskajā finanšu un politiskās krīzes laikā, Pekina nolēmusi aizdevumus vairs neizsniegt, vēsta "CNN Money".

Kopš 2007. gada Ķīnas valsts bankas Venecuēlai aizdevušas aptuveni 60 miljardus dolāru, kas ir vairāk nekā Ķīna aizdevusi jebkurai citai Latīņamerikas valstij.

No minētājiem 60 miljardiem dolāru Venecuēla aizvien Ķīnai nav atdevusi aptuveni 20 miljardus, liecina "CNN Money" aprēķini. Turklāt pašlaik nav pazīmju, ka tā aizņēmumu spēs atmaksāt, min medijs.

Kā raksta "The Wall Street Journal" (WSJ), tieši bažas par Venecuēlas spējām atmaksāt kredītu, kā arī bailes par Venecuēlā strādājošo Ķīnas pilsoņu drošību, likušas Pekinai pieņemt lēmumu pārskatīt līdz šim šķietami ideālās sociālistiski noskaņoto valstu attiecības.

Līdz šim lielāko daļu parādsaistību Venecuēla atmaksājusi ar naftas piegāžu palīdzību, pērn valsts enerģētikas kompānija PDVSA ik dienas uz Ķīnu nosūtīja ap 579 tūkstošiem barelu naftas, liecina uzņēmuma audita rezultāti.

Šogad gan Venecuēla, kurai pieder lielākās naftas rezerves pasaulē, pieredzējusi naftas ieguves samazinājumu līdz pēdējo 13 gadu zemākajam līmenim, turklāt dažas no starptautiskajām līgumkompānijām, piemēram, "Schlumberger", kas darbojas naftas un gāzes atradņu apkalpošanas jomā, valdības neizmaksāto rēķinu dēļ praktiski pārtraukušas pildīt līgumsaistības.

Ķīnas amatpersonas pagaidām WSJ un CNN pausto nav komentējušas.

Venecuēlā ir smaga ekonomiskā krīze, kas ir novedusi pie pārtikas trūkuma un periodiskām masveida laupīšanām. Prezidents Nikolass Maduro visās problēmās vaino "ekonomisko karu", ko esot uzsākuši ASV imperiālisti, uzņēmēji un citi valdības oponenti.

Savukārt Maduro kritiķi krīzē vaino valdības nesaimniecisko ekonomikas politiku un pārlieku lielo paļaušanos uz naftas tirdzniecību, kuras cenas ir ievērojami kritušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!