Foto: AP/Scanpix
Lielākajā daļā pasaules valstu naudas izņemšana no bankomāta šķiet parasta un pavisam nenozīmīga ikdienas sastāvdaļa. Tomēr Venecuēlā miljoniem cilvēku šis jautājums rada galvassāpes, vēsta "CNN Money".

Saskaņā ar melnā tirgus kursu viens dolārs atbilst apmēram 191 000 bolivaru, salīdzinājumam - pērn atbilstība dolāram bija 3100 bolivaru. Valūta zaudējusi aptuveni 98% savas vērtības.

Banku menedžeri ik rītu nosaka dienas likmi bolivaru izņemšanai, atkarībā no tā, cik daudz naudas ienācis Venecuēlas Centrālajā bankā. Šobrīd, kā skaidro "CNN Money", bankas var atļaut 5000, 10 000 vai 30 000 bolivaru izņemšanu.

Rindas pie bankomātiem ir neiedomājami garas, skaidro medija žurnālists Stefans Pozebons. Viņš norāda, ka bankomātā, pie kura stāv tikai desmit cilvēku un situācija šķiet cerīgāka, izrādās, ka vairs nav naudas.

Viens no rindā stāvošajiem Venecuēlas iedzīvotājiem Gustavs Vaskezs atklāj, ka viņam nepieciešami tikai 30 000 bolivaru, kas pielīdzināms apmēram 18 centiem. Vīrietis medija pārstāvim atklāj, ka vēlas iegādāties palīdzības paku "Clap", kurā atrodams tualetes papīrs un nepieciešamais pārtikas minimums.

Vaskezs ir viens no daudzajiem, kas tagad paļaujas uz pārtikas izdales materiāliem. Viņam reiz bija pilna laika darbs un, kā apraksta medijs, klusa dzīve pensijā, taču inflācija neļāva no šiem ienākumiem izdzīvot. "Tādas valdības organizētas programmas kā "Clap" tagad ir viņa un viņa ģimenes glābējas," skaidro Pozebons.

"Es zināju, ka problēmu tur netrūkst, taču nebiju iedomājies, ka ikdiena būs piepildīta ar pastāvīgu cīņu, lai veiktu pat visvienkāršākos uzdevumus, " skaidro Pozebons.

Inflācija Venecuēlā ir nežēlīga, – daži eksperti skaidro, ka tā pārsniedz pagājušo gadu pat par 4000%.

Venecuēlā ir smaga ekonomiskā krīze, kas ir novedusi pie pārtikas trūkuma un periodiskām masveida laupīšanām. Prezidents Nikolass Maduro visās problēmās vaino "ekonomisko karu", ko esot uzsākuši ASV imperiālisti, uzņēmēji un citi valdības oponenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!