Foto: AP/Scanpix

Politiskās un ekonomiskās krīzes nomocītā Venecuēla, kurā tūkstošiem cilvēku ik dienas cīnās ar badu un medikamentu trūkumu, ziedojusi pusmiljonu ASV dolāru (aptuveni 466 tūkstošus eiro) ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijas ceremonijas organizēšanai, atsaucoties uz ASV Federālās vēlēšanu komisijas ziņojumu, vēsta portāls "Quartz".

Iespaidīgo naudas summu inaugurācijai ziedojis uzņēmums "Citgo Petroleum", kas ir Venecuēlas nacionālas naftas kompānijas "Petróleos de Venezuela" meitas uzņēmums ASV. "Citgo Petroleum" naudu ziedojis pērnā gada 2. decembrī.

Kā raksta izdevums "Bloomberg", tas ir neierasts solis no uzņēmuma puses, jo inaugurācijai tas neziedoja nedz 2005., nedz 2009., nedz arī 2013. gadā. "Citgo Petroleum" ziedojums bijis viens no lielākajiem starp šāda tipa uzņēmumiem. Kopumā ceremonijai saziedoti 106,7 miljoni ASV dolāru (99,2 miljoni eiro).

"Citgo Petroleum" ASV pieder vairāki naftas cauruļvadi un pārstrādes rūpnīcas. Sākotnēji kompānija piederēja ASV, bet astoņdesmitajos gados to nopirka "Petróleos de Venezuela". Kopš 1999. gada Venecuēla uzņēmumu izmanto kā instrumentu savu politisko mērķu sasniegšanai gan savā valstī, gan ārpus tās, raksta "Quartz", uzsverot, ka bijušā Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa laikā uzņēmums kļuva par "slaucamo govi'' Čavesa politiskajās spēlēs.

Saskaņā ar medija vēstīto Venecuēlas valdība pērnā gada decembrī ieķīlājusi aptuveni pusi "Citgo Petroleum" akciju, lai saņemtu aizdevumu no Krievijas naftas milža "Rosneft". Šāda rīcība raisījusi bažas vairākos ASV politiķos, kuri norādījuši, ka gadījumā, ja Venecuēla nespēs atdot aizdevumu, "Rosneft" iegūs kontroli pār nozīmīgu naftas infrastruktūru ASV.

Jau ziņots, ka Venecuēlā ir smaga ekonomiskā krīze, kas novedusi pie pārtikas un medikamentu trūkuma, kā arī periodiskām masveida laupīšanām. Iepriekš Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro visās problēmās vainoja "ekonomisko karu", ko esot uzsākuši ASV imperiālisti, uzņēmēji un citi valdības oponenti. Savukārt Maduro kritiķi krīzē vaino valdības nesaimniecisko ekonomikas politiku un pārlieku lielo paļaušanos uz naftu, kuras cenas ir ievērojami kritušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!