Foto: Reuters/Scanpix
Kubiešiem pirmo reizi ir iespēja iegādāties jaunu vai lietotu ārzemju automašīnu bez īpašas atļaujas, vēsta "Reuters". Tiesa, importa spēkratus brīvības salā tirgo ar 400 un vairāk procentu uzcenojumu.

Importa automašīnas kubieši var iegādāties kopš 3.janvāra un tā ir pirmā reize, kad cilvēkiem Kubā bez īpašām atļaujām ir iespēja auto iegādāties. Tiesa, "parastajiem" cilvēkiem cerības pie šiem auto tikt ir visai nelielas, jo vidējā alga Kubā ir apmēram 20 ASV dolāri mēnesī (apmēram 14 eiro), bet automašīnas tirgo ar 400 un vairāk procentu uzcenojumu.

Piektdien, 3.janvārī, Havannā ieradās "Peugeot" dīleri, kuri par "Peugeot 206" 2013.gada modeli prasa 91 000 ASV dolāru, bet par "Peugeot 508" modeli – 262 000 ASV dolārus. Cilvēki, redzot šādas cenas, tirgotavu pametuši, dusmās kratot galvu, vēsta "Reuters".

"Mēnesī es nopelnu 600 Kubas peso, kas ir apmēram 30 ASV dolāri. Tas nozīmē, ka visas savas dzīves laikā es nevarēšu atļauties nopirkt šādu auto," sacījis Roberts Gonzaless, kurš brauc ar 1950.gada "Plymouth".

"Šīs cenas ir necieņa pret kubiešiem. Tagad man nav cerību, ka varēšu iegādāties jaunu mašīnu savai ģimenei, " sacījis mākslinieks Cēzars Perezs, kurš aplūkoja 2005.gada "Renault", kuru tirgo par 25 000 ASV dolāru, bet citviet tā cena ir 3 000 ASV dolāru. Savukārt kāda kubiete, paskatoties uz spēkratu cenām, iesaukusies: "Vai te ir kāds velosipēds?"

Vidējā mēneša alga Kubā ir 20 ASV dolāri. Kāds Eiropas diplomāts, kuru "Reuters" nemin vārdā, atzinis, ka ar šādām cenām ASV automašīnas tik ātri no Kubas ielām nepazudīs.

Reforma, kas stājās spēkā pērn, kubiešiem ļauj pirkt un pārdot lietotus auto, taču līdz 3.janvārim tam bija nepieciešama valdības atļauja. Taču pirms 2011.gada tirgoties varēja vienīgi ar vecajām ASV automašīnām, ar ko ir skaidrojams fakts, ka Kubas ielās ir tik daudz 50.gadu automašīnu. Ielās ir daudz arī Padomju Savienībā ražoto auto.

Importa automašīnas iepriekš drīkstēja iegādāties valdības pārstāvji, Kubas diplomāti, ārsti un skolotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!