Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules lielākais cementa ražotājs – Francijas un Šveices kopuzņēmums "LafargeHolcim Group" – atzinis, ka uzņēmuma filiāle Sīrijā maksājusi kukuļus militāriem grupējumiem, lai nodrošinātu nepārtrauktu kompānijas darbību, vēsta "CNN Money".

Pēc kompānijas atzīšanās par maksājumiem vairākām nemiernieku grupām, kuru nosaukumi vai politiskā pārliecība netiek atklāta, par atkāpšanos pirmdienas vakarā paziņojis "LafargeHolcim Group" vadītājs Ēriks Olsens.

Viņš gan norāda, ka personiski par šādiem maksājumiem neko nav zinājis. Viņš arī nekomentē laikraksta "Le Monde" iepriekš vēstīto, ka kukuļi maksāti tieši teroristiskajam grupējumam "Daesh".

Kompānija publiskā paziņojumā skaidro, ka maksājumus, izmantojot vidutājus, veikuši kompānijas filiāles menedžeri Džalabijas rūpnīcā, kas atrodas aptuveni 150 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Alepo. Uzņēmuma pārstāvji, kā skaidro "LafargeHolcim Group", esot strādājuši, cenšoties nodrošināt labāko kompānijai.

Maksājumi veikti 2013. un 2014. gadā, līdz bīstamo kara apstākļu dēļ rūpnīca slēgta. Uzņēmums neatklāj, cik lielas summas kukuļos izmaksātas.

Pasaules lielākais cementa ražotājs tika izveidots 2014. gada sākumā, apvienojoties diviem konkurentiem – Francijas uzņēmumam "Lafarge" un Šveices "Holcim".

"Le Monde" pērn vēstīja, ka Francijas cementa ražotājs "Lafarge" Sīrijā 2013. gadā sācis slēgt darījumus ar bruņotajiem grupējumiem, tostarp džihādistu organizāciju "Daesh", lai pilsoņkara plosītajā zemē aizsargātu savas biznesa intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!