Foto: LETA
Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda otrdien uzslavējusi Grieķijas premjerministru Antoni Samaru par reformu īstenošanu, kā arī aicināja iesākto turpināt, vēsta aģentūra AFP.
Pēc Lagardas un Samara tikšanās Vašingtonā SVF vadītāja norādīja, ka viņiem bijusi veiksmīga diskusija par Grieķijas ekonomikas progresu un problēmām, kas apdraud valsti.Lagarda uzslavējusi premjeru, norādot, ka fiskālās ilgtspējas, konkurētspējas un finanšu stabilitātes ziņā esot novērojams progress.

 Tāpat Lagarda uzsvērusi nepieciešamību turpināt institucionālās un strukturālās reformas, kā arī ieviest spēcīgu 2014.gada budžetu, lai Grieķija spētu izpildīt starptautisko aizdevēju programmu, kā arī stiprināt valsts ekonomiku. 

"Es apliecināju, ka SVF saglabā gatavību palīdzēt Grieķijai šajos pūliņos," pēc tikšanās sacīja Lagarda.

Tikmēr valstī turpina valdīt smaga ekonomikas krīze. Bezdarba līmenis Grieķijā līdz gada beigām būs ap 28%, atsaucoties uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) prognozi, vēsta BBC.

Tas būs jauns rekords, kopš janvāra, kad bezdarbs Grieķijā pieauga līdz 27,2%.

Valsts iekšzemes kopprodukts 2012.gadā samazinājās par 6,4% un Eiropas Komisija (EK) prognozē, ka 2013.gadā tas samazināsies vēl par 4,4%. Valsts aizvien atrodas recesijā, ko pastiprina starptautisko aizdevēju nosacījumi, kas valstij kavē īstenot izaugsmes pasākumus.2010.gadā Grieķijai tika piešķirts 110 miljardu eiro (77 miljardu latu), bet 2012.gadā - 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) starptautiskais aizdevums.

Grieķija ir viena no valstīm, kuru vissmagāk skāra pasaules ekonomiskā krīze.2009.gadā Grieķijas ekonomika piedzīvoja recesiju, tā iedzīvojās dziļos parādos un zaudēja investoru uzticību, kas sadārdzināja aizņemšanās izmaksas. 2010.gadā Grieķija pirmo reizi lūdza starptautisko aizdevumu, lai izvairītos no valsts defolta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!