Foto: AP/Scanpix

Ar Eiropas Savienības (ES) solīto 100 miljardu eiro (aptuveni 70 miljardu latu) palīdzību Spānijas banku sektora glābšanai var nepietikt, lai izvilktu Madridi no parādu krīzes dzelmes. Neoficiālās ziņas no Spānijas valdības sēžu aizkulisēm liecina, ka valsts vadība aizvien biežāk apspriež iespēju lūgt pilnvērtīgu starptautiskās palīdzības programmu, ziņo "Vesti24".

Vietējais biznesa izdevums "El Economista", atsaucoties uz drošiem avotiem valdībā, ziņo, ka premjera Mariano Rahoja valdība neizslēdz iespēju, ka Spānijai nāksies lūgt finanšu palīdzību ES un Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), lai glābtu ne tikai bankas, bet arī savu budžetu.

Pašlaik Spānija cer uz Eiropas Centrālas bankas rīcību, uzpērkot valsts obligācijas. Spāņu valdība cer, ka Centrālās bankas solis ļaus samazināt rekordaugstus peļņas procentus valsts obligācijām.

Pagaidām gan Spānijas obligāciju procentu likme sasniegusi rekordaugstu līmeni – vairāk nekā 7,5%, un šāda situācija var draudēt ar valsts finanšu sabrukšanu.

"Šādā gadījumā, ja spiediens uz Spāniju un tās valsts obligācijām turpināsies un valsts kase zaudēs pieeju tirgiem, valsts vairs nespēs apkalpot savu milzu parādu jau oktobrī," laikrakstam skaidrojis anonīmais avots.

Iepriekš Spānijas valdība atkal mēģinājusi stabilizēt finanšu tirgu, ieviešot "īso pārdošanu" jeb spekulāciju ar vērtspapīriem aizliegumu.

Jau vēstīts, ka eirozonas finanšu ministri piektdien apstiprināja Spānijas banku glābšanas paketi 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā.

Spānija lūdza eiro zonas valstu aizdevumu savu banku sektora glābšanai. 10.jūlijā eiro zonas valstu finanšu ministri piekrita piešķirt grūtībās nonākušajām Spānijas bankām 30 miljardu eiro (21 miljarda latu) lielu pirmo maksājumu no apstiprinātās banku glābšanas paketes 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā.

Jūlija vidū Spānijas premjers Mariano Rahojs paziņojis par jauniem un stingriem taupības pasākumiem, tai skaitā plānots palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 18% līdz 21% un par trešdaļu samazināt pašvaldību darbinieku skaitu

Spānija maijā paziņoja, ka tās budžeta deficīts 2011.gadā ir bijis 8,9% no IKP, nevis iepriekš paziņotais 8,51% no IKP. ES pēc tam maijā brīdināja, ka Spānija varētu nesasniegt šim gadam un 2013.gadam izvirzītos mērķus budžeta deficīta samazināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!