Foto: F64

Latvija atbalsta eirozonas finanšu ministru panākto vienošanos par trešās aizdevuma programmas sniegšanu Grieķijai, pirmdien žurnālistiem pēc valdības slēgtās sēdes pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Vienlaikus viņa noraidīja bažas par Grieķijas parāda norakstīšanu - Latvijas pozīcijā uzsvērts, ka diskusiju gadījumā par parāda norakstīšanu Latvija līdz ar citām valstīm prasīs garantiju par to, ka tas nenotiek uz valstu budžeta rēķina.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) skaidroja - ja tiks runāts par Grieķijas parāda norakstīšanu, Latvija prasīs garantijas.

"Mēs esam gatavi solidāri piedalīties ar aizdevumu Grieķijas glābšanas programmā, bet tas nav solidāri, ka valstīm ar mazāku iekšzemes kopproduktu nekā Grieķijai, nauda būtu jādāvina," viņš teica.

Kā iespējamos aizsardzības mehānismus viņš minēja privatizācijas fondu, ko plānots izveidot 50 miljardu eiro apmērā, lai garantētu trešo aizdevumu, kā arī samazinātas iemaksas Eiropas Stabilitātes mehānismā (ESM) tām dalībvalstīm, kuru attīstības līmenis nesasniedz eirozonas vidējo līmeni.

Tāpat iespējams izveidot garantijas mehānismu, piemēram, ar Kohēzijas fonda līdzekļiem, kas Grieķijai paredzēti 350 miljardu eiro apmērā.

Pagaidām gan iebildumi par parādu norakstīšanu ir vien Latvijas definēta pozīcija, ko sarunās būs iespējams izmantot tad, ja sāktos diskusijas par grieķu parāda norakstīšanu. Pret parāda norakstīšanu iebilst Baltijas valstis un Slovākija, bet arī citas valstis iepriekš paudušas stingru nostāju, minēja Reirs.

Jāatgādina, ka eirozonas finanšu ministri 14. augustā vienojās par Grieķijas palīdzības programmas saprašanās memorandu, kas būs pamats tam, lai dalībvalstīs tiktu uzsāktas nacionālās procedūras par palīdzības sniegšanu Grieķijai no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM).

Saprašanās memorandu paredzēts pārskatīt katru ceturksni, izslēdzot paveiktos uzdevumus un konkretizējot veicamos uzdevumus nākamajā ceturksnī, jo finansējums Grieķijai tiks izmaksāts vairākos maksājumos. Katrs maksājums tiks veikts tikai tad, kad tiks noslēgta pārskata misija par iepriekšējo ceturksni un apstiprināts, ka šajā laika posmā plānotie uzdevumi ir izpildīti, iepriekš informēja Finanšu ministrijā.

Grieķijai jānoslēdz vienošanās par trešo palīdzības programmu līdz šā gada 20. augustam, kad tai ir jāatmaksā 3,4 miljardi eiro Eiropas Centrālajai bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!