Foto: LETA

Piektdien Latvijas un Lietuvas ekonomikas ministri parakstīja saprašanās memorandu par sadarbību dabasgāzes piegāžu diversificēšanā, kas paredz kopīgi vērsties pie potenciālajiem sašķidrinātās dabasgāzes piegādātājiem un kopīgi iegādāties gāzi.

Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis informēja, ka Lietuvas energokompānija "LitGas" jau sākusi pārrunas ar ASV kompāniju par sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm Lietuvai jau no nākamā gada sākuma. Masjulis norādīja, ka par minēto līgumu regulāri tiek informēti arī Latvijas pārstāvji, jo arī Latvija varēs pieteikties nākamajām dabasgāzes piegādēm no ASV.

Šodien ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) un Masjuļa parakstītais sadarbības memorands par sadarbību dabasgāzes piegāžu diversificēšanā un atvērta gāzes tirgus attīstībā paredz vairākus mērķus un uzdevumus.

Memorandā abas valstis apņemas padarīt intensīvāku sadarbību dabasgāzes piegāžu diversificēšanā, veicinot Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un Inčukalna pazemes gāzes krātuves (Inčukalna PGK) izmantošanu alternatīvu dabasgāzes piegādes avotu nodrošināšanai, izveidojot pilnībā funkcionējošu reģionālo gāzes tirgu un nodrošinot tā ilgtermiņa pieejamību tirgus dalībniekiem Baltijas reģionā.

Memorands paredz atrunāt nepieciešamos juridiskos, reglamentējošos un tehniskos apstākļus Lietuvas un Latvijas tirgus dalībniekiem dabasgāzes importēšanai no trešajām valstīm ar visizdevīgākajiem nosacījumiem.

Parakstītais memorands nenosaka pienākumu valstīm veikt līdzekļu iemaksas, kā arī memorands nenosaka juridiski saistošu apņemšanos.

Saprašanās memorands būs spēkā līdz 2017.gada 31.decembrim, bet, ja radīsies nepieciešamība, to būs iespējams pagarināt. Tiesa, abas valstis būs tiesīgas jebkurā brīdī pārtraukt sadarbības memorandu bez jebkādām saistībām pret otru pusi.

Jau rakstīts, ka 14.oktobrī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lēma virzīt uz Saeimu pirmajā lasījumā apstiprināt grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz sadalīt "Latvijas Gāzi" (LG). Saeima grozījumus Enerģētikas likumā pirmajā lasījumā skatīs nākamnedēļ, 22.oktobrī.

AS "Latvenergo" šogad varētu iepirkt pirmo sašķidrinātās gāzes testa partiju no Lietuvas, kas būs iespējams, pateicoties Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes 10.septembrī apstiprinātajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem. Tos gan LG ir apstrīdējusi tiesā.

AS "Latvenergo" gaida atbildi no LG par iespēju no šī gada decembra no Lietuvas piegādāto dabasgāzi transportēt pa LG infrastruktūru. Kaimiņvalstu gāzes tirgotāji pauž interesi uzglabāt gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (PGK), taču LG šādu priekšlikumu ir atteikusi. Savukārt LG vadītājs Aigars Kalvītis iepriekš uzsvēra, ka gāzes koncerns nav atteicis Lietuvas kompānijām uzglabāt gāzi Inčukalna PGK, jo Lietuva nav izteikusi šādu piedāvājumu.

Kalvītis arī vairākkārt ir apgalvojis, ka pēc LG sadalīšanas gāzes cena kāps.

Līdz 2017.gada 3.aprīlim vertikāli integrētajam uzņēmumam "Latvijas Gāze" ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus - viens pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas, paredz šā gada 15.septembrī valdībā atbalstītie grozījumi Enerģētikas likumā. Par minētajiem grozījumiem vēl būs jālemj Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!