Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēstnieku sēdē otrdien plānots saskaņot lēmuma projektu par sankciju "trešās fāzes" noteikšanu Krievijai, savā blogā pavēstījis britu laikraksta "Financial Times" (FT) Briseles biroja vadītājs Pīters Špīgels, atsaucoties uz viņa rīcībā nonākušu Eiropadomes prezidenta Hermana van Rompeja vēstuli dalībvalstu prezidentiem un premjeriem.

Vēstule, domājams, datēta ar 25.jūliju.

Dokumentā teikts, ka ES dalībvalstis nākamās nedēļas laikā sagatavos divus jaunus sankciju viļņus pret Krieviju.

Pirmdien izskatīšanai ES vēstnieku sanāksmei tiks iesniegts lēmums par "otrās fāzes" sankciju paplašināšanu. Tajā būs ietverts papildu "aizliegums attiecībā uz tirdzniecību un investīcijām Krimā un Sevastopolē, kā arī paplašināts [sankcijām pakļauto] fizisko un juridisko personu saraksts".

Kā zināms, ES 24.jūlijā jau paplašināja sankciju sarakstu.

Tomēr Rompeja vēstules pamatdaļa skar augstākā – trešā - līmeņa sankciju ieviešanu, kurā paredzēta sankciju noteikšana Krievijas tautsaimniecības sektoriem.

Līdz šim ES nebija vienprātības par šādu sankciju ieviešanu.

"Atbilstoši manam vērtējumam [24.jūlija ES] sūtņu diskusijas ļauj runāt par konsensa rašanos, kas ir balstīts vairākos saskaņotos principos," vēstulē norāda Rompejs un šos principus arī uzskaita:

- līdzsvars starp sektoriem un sankciju ietekmi uz dažādām ES dalībvalstīm;

- visos sektoros, arī attiecībā uzbruņojuma tirdzniecību un pieeju kapitāla tirgiem, tiek ievērots sankciju neretrospektivitātes princips;

- ierobežojumi sensitīvo tehnoloģiju jomā būs vērsti tikai uz naftas sektoru;

- aizliegums attiecībā uz dubultā pielietojuma iekārtām šajā posmā attieksies tikai uz kontraktiem ar militārajiem patērētājiem.

Saraksta otrais punkts nozīmē, ka helikopteru bāzes kuģi "Mistral" aizliegumam nav pakļauti, jo Francija kontraktu par to pārdošanu Krievijai jau ir parakstījusi.

Acīmredzot uz šādu formulējumu uzstājusi Francija, pretējā gadījumā Parīze būtu nobloķējusi sankciju programmas pieņemšanu

Rompeja vēstulē teikts, ka lēmuma projektu plānots apstiprināt ES vēstnieku sēdē otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!