Foto: AFP/Scanpix

ASV Tieslietu ministrija gatavojas sākt izmeklēšanu saistībā ar ASV lielāko banku iespējamiem pārkāpumiem, tirgojot ar hipotekārajām ķīlu zīmēm nodrošinātus vērtspapīrus.

"Financial Times" informē, ka izmeklēti varētu tikt "Bank of America", "Citigroup", "Credit Suisse", "Deutsche Bank", "Goldman Sachs", "Morgan Stanley", "Royal Bank of Scotland", "UBS" un "Wells Fargo" darījumi, konkrēti, iespējama vērtspapīru pircēju maldināšana par viņiem pārdoto aktīvu kvalitāti.

Iespējams, daļa no apsūdzībām varētu tikt atceltas pirmstiesas kārtībā, taču nav izslēgts, ka bankām vienošanās ar ASV Tieslietu ministriju izmaksās visai sālīti.

Saskaņā ar vienošanos, kas nesen noslēgta ar "JPMorgan Chase&Co.", bankai ASV varas iestādēm būs jāmaksā 13 miljardus dolāru ( 6,7 miljardus latu)  liela soda nauda par to, ka tās īpašumā esošā investīciju banka "Bear Stearns" laika posmā no 2005. līdz 2007. gadam maldināja investorus, pārdodot viņiem hipotekāros vērtspapīrus ar ļoti augstu defolta risku.

Saskaņā ar izmeklētāju viedokli, banka investoriem, tostarp "Fannie Mae" un "Freddie Mac" bija sniegusi nepatiesas ziņas par šo aizdevuma vērtspapīru kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!