Foto: DELFI

Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs aicinājis ASV Senātu nevilcināties un sākt dabasgāzes eksportu uz Eiropu, norādot, ka Lietuva, kas ir pilnībā atkarīga no dabasgāzes piegādēm no Krievijas, par tām ir spiesta maksāt "politisku cenu".

BBC ziņo, ka, savā aicinājumā ASV senatoriem Lietuvas ministrs aicinājis viņus darīt visu, kas ir viņu spēkos, lai atvieglotu dabasgāzes eksportu uz Eiropu, un tādējādi diversificētu dabasgāzes piegādes.

"Likums, ko jūsu valsts pieņēma pirms 75 gadiem, liedz mums pieeju jūsu bagātīgajiem un lētajiem enerģijas resursiem," norādījis Neverovičs, atgādinot, ka Krievijas dabasgāzes milzis "Gazprom", izmantojot savu monopolstāvokli, ir Lietuvai noteicis par 30% augstāku dabasgāzes cenu nekā citām Eiropas valstīm.

Deivids Montgomerijs, "NERA Economic Consulting" vecākais viceprezidents, otrdien prognozējis, ka dabasgāzes eksporta palielināšana no ASV būtu ievērojams trieciens Krievijai, jo ASV iesaistīšanās globālajā dabasgāzes tirgū piecu gadu laikā samazinātu Krievijas ienākumus no dabasgāzes eksporta par 30%, bet ilgtermiņā cenu samazinājums varētu sasniegt pat 60%.

"Delfi" jau ziņoja, ka Itālijā bāzētā enerģētikas milža "Eni" vadītājs Paolo Skaroni šonedēļ "Financial Times" atzinis, ka Krimas krīzes dēļ "Eni" radušās šaubas par iespējām realizēt "South Stream" projektu, kas paredzēja Melnajā jūrā izbūvēt gāzesvadu, pa kuru Krievijas gāze tiktu nogādāta Bulgārijā, bet pēc tam tiktu nogādāta citviet Eiropā.

Izskanējušas arī ziņas, ka Krievijas valstij piederošais "Gazprom" pēdējās nedēļās saviem Eiropas partneriem piedāvājis zemākas dabasgāzes cenas apmaiņā pret to, ka enerģētikas kompānijas iestātos pret sankciju noteikšanu pret Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!