Foto: DELFI.lt

Sarunas par gāzes piegādi topošajam Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālim tiks risinātas ar Norvēģijas enerģētikas kompāniju "Statoil", pirmdien paziņojis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs. Iepriekš sarunas notika ar trim potenciālajiem gāzes piegādātājiem.

Kā vēsta portāls "Vz.lt", kompānijai "LitGas", kas nodarbosies ar gāzes piegādi caur jauno termināli, valdības apspriedē uzdots turpināt sarunas ar Norvēģijas kompāniju par tehniska rakstura detaļām, ko iecerēts saskaņot līdz jūnijam.

Premjers nav atbildējis uz jautājumu, vai šīs gāzes cena būs zemāka, nekā iepriekš piedāvājis Krievijas koncerns "Gazprom". Savukārt portāla avoti atteikušies norādīt precīzus iesniegto priekšlikumu cenu veidošanas parametrus, bet apliecinājuši, ka tie ir pievilcīgāki "par bijušo "Gazprom" cenu".

Portāls atgādina, ka līdz maijam Krievijas piegādātās gāzes vidējā cena saskaņā ar Lietuvas Valsts cenu un enerģētikas kontroles komisijas datiem bija aptuveni 480 dolāri par 1000 kubikmetriem, bet šomēnes kompānija "Lietuvos dujos" panāca vienošanos ar "Gazprom" par būtisku cenas samazinājumu.

Neoficiāli tiek runāts, ka, pastāvot pašreizējai situācijai naftas produktu tirgū, "Lietuvos dujos" gāzi no "Gazprom" pirks par 370 dolāriem, bet cena mainīsies atkarībā no mazuta cenu svārstībām tirgū.

Kompānijai "LitGas" no nākamā gada sākuma jānodrošina terminālim 540 miljoni kubikmetru gāzes gadā.

Topošā termināļa jaunais kuģis "Independence", kas kalpos kā peldoša gāzes glabātava, šomēnes no Ulsanas kuģubūvētavas Dienvidkorejā devies ceļā uz Lietuvu. Pašā Klaipēdā tikmēr jau pabeigti termināļa apkalpošanas platformas pamatseguma betonēšanas darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!