Foto: Reuters/Scanpix

Vēl ir par agru spriest, vai Lietuva turpinās Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu, pirmdienas vakarā atzinis enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs.

Kā ministrs sacījis žurnālistiem pēc valdošās koalīcijas padomes sēdes, pašreizējais AES projekta modelis ir pārāk dārgs un nav skaidrs, vai tajā piedalīsies reģionālie partneri.

Kā ziņots, neilgi pirms tam valdības stratēģiskā komiteja pieņēma atzinumu, ka Lietuvai ir jābūt kodolenerģētikas valstij. Beidzoties koalīcijas padomes sēdei, premjers Aļģirds Butkevičs vēlreiz atkārtojis šo viedokli, bet licis noprast, ka šādu statusu Lietuva saglabās, kamēr nebūs pabeigts vecās Ignalinas AES slēgšanas process. Vienlaikus viņš uzsvēris, ka saskaņā ar speciālistu atzinumiem jauno projektu tā pašreizējā veidolā īstenot nevar, jo šādā spēkstacijā ražotā elektroenerģija būtu pārāk dārga.

"Tomēr mēs piedāvājam mūsu reģionālajām partnerēm un stratēģiskajam investoram "Hitachi" novērtēt mūsu piedāvājumus un atrast tālāku risinājumu," viņš paziņojis, liekot saprast, ka reģionālajām partnerēm būtu jātiek skaidrībā, kā šo projektu iespējams grozīt. Premjers gan nav paskaidrojis, kādā veidā varētu uzlabot projekta finansēšanas nosacījumus.

Koalīcijas padomei pirmdien prezentēta Lietuvas enerģētikas institūta analīze, kurā izvērtētas Lietuvas enerģētikas perspektīvas ar Visaginas AES un bez tās, kā arī Neveroviča vadītās darba grupas secinājumi par nozares turpmāko attīstību.

Kā izteicies enerģētikas ministrs, ceļot jaunu kodolspēkstaciju, svarīgākais ir konkurētspējīga savas elektroenerģijas ražošana un ir jāatrod modelis, kas ļautu atteikties no subsīdijām, lai investīcijas netiktu uzkrautas elektroenerģijas lietotāju pleciem. Jāatrod arī veids, kā nodrošināt konkurenci starp dažādām elektroenerģijas ražošanas metodēm, un Lietuvai vajadzīgs diversificēts un sabalansēts modelis, kas ietvertu gan atjaunojamos energoresursus, gan konkurenci gāzes sektorā.

Pēc viņa sacītā, lai īstenotu Visaginas AES projektu, vajadzētu būtiski uzlabot tā nosacījumus. "Pirmām kārtām runa ir par reālu reģionālo partneru dalību. Tāds projekts Lietuvai ir pārāk dārgs, un Lietuva viena ar to noteikti netiks galā. Mums būtu jāredz reāla mūsu reģionālo partneru piedalīšanās projektā, jātiecas būtiski uzlabot projekta finansējumu. Būtu nepieciešams ļoti skaidrs un vaļsirdīgs dialogs ar mūsu sabiedrību un izpratne par to, kas un kādēļ tiek darīts enerģētikā. Ja tiktu attīstīts AES projekts, tam neapšaubāmi būtu nepieciešama sabiedrības piekrišana," uzsvēris Neverovičs.

Jau ziņots, ka enerģētikas ministra vadītā darba grupa iepriekš atzina, ka Visaginas AES projektu Lietuvā var īstenot ar trim būtiskiem nosacījumiem, tai skaitā prasību par vienošanos ar reģionālajām partnerēm par dalību projektā, lai nodrošinātu izmaksu un atbildības sadalījumu. Abi pārējie nosacījumi paredz, lai Lietuvas politiskās partijas panāk savstarpēju vienošanos par enerģētikas stratēģiju, proti, lai šie jautājumi turpmāk vairs netiek iztirzāti politiskās diskusijās un lai kopā ar stratēģisko investoru un reģionālajām partnerēm tiek panākti labāki projekta finansējuma noteikumi no starptautiskajām kredītiestādēm.

Kopumā darba grupa iesaka pieņemt "sabalansētas energoapgādes scenāriju", kas paredzētu gan savu konkurētspējīgu elektroenerģijas ražošanu, balstoties uz atjaunojamajiem energoresursiem, koģenerācijas enerģētikas attīstību ar vietējo energoresursu izmantošanu, kodolenerģētikas attīstību, elektroenerģijas ražošanu no diversificētiem gāzes piegādes avotiem, kā arī elektroenerģijas importu no dažādiem avotiem.

Atzīts arī, ka šobrīd nav iespējams sniegt galīgo vērtējumu attiecībā uz Visaginas AES iespējamo ietekmi uz Baltijas valstu energosistēmu sinhronizāciju ar Eiropas tīkliem un Visaginas AES rezerves jaudām. Iespējamie risinājumi noskaidrosies, tikai pabeidzot Baltijas valstu integrāciju ES iekšējā elektroenerģijas tirgū un iespējamo starpsavienojumu izveides iespēju pētījumu.

Iepriekšējās, premjera Andrjus Kubiļus vadītās valdības izstrādātais projekts paredz, ka jaunu atomelektrostaciju ar 1350 megavatu jaudu Baltijas valstu energokompānijas kopā ar Japānas kompāniju "Hitachi" uzceltu līdz 2020.-2021.gadam, bet galīgo lēmumu par investīcijām bija domāts pieņemt tikai 2015.gadā.

Konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām un kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, šo projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% iebilda pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Premjera Sociāldemokrātu partija pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka respektē Lietuvas pilsoņu viedokli un jaunais projekts netiks atbalstīts. "Jaunā AES tiktu celta vienīgi tad, ja tiktu pierādīts tās ekonomiskais izdevīgums un novērtēts iespējamais ekoloģiskais kaitējums. Darba grupas iesniegtais pētījums liecina, ka konservatīvo piedāvātais projekts ir neracionāls un netiks apstiprināts," teikts dokumentā.

Savukārt politologs, Viļņas universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātņu institūta direktors Ramūns Vilpišausks paudis viedokli, ka Butkeviča valdība cenšas uzlabot projekta nosacījumus, lai gan tās nostāja patiesībā nemaz tik ļoti neatšķiras no iepriekšējā ministru kabineta stratēģijas.

"Manuprāt, tas ir mēģinājums norobežoties no iepriekšējās valdības izstrādātajiem projekta nosacījumiem un parādīt, ka šī valdība cenšas tos uzlabot. Grūti pateikt, cik lielā mērā šeit redzam sabiedrisko attiecību aspektu un cik - pārmaiņas saturā, (..) bet domāju, ka noteikts sabiedrisko attiecību elements te saskatāms diezgan skaidri," spriedis eksperts.

Ceturtdien paredzētajā Seima plenārsēdē solīts deputātus iepazīstināt ar Lietuvas enerģētikas stratēģiju, bet acīmredzot Seimam tiks prezentēti minētie zinātnieku un darba grupas atzinumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!