Foto: PantherMedia/Scanpix

Baltijas valstīs, jo īpaši Latvijā, lieli naudas līdzekļi tiek atvēlēti pseidozaļo vides aizstāvības aktīvistu kustību izveidošanai, lai tādējādi radītu pretestību Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektam, paziņojis Lietuvas ārlietu ministrs Audronis Ažubalis.

"Nav viegli vienoties, zinot, kādus ķīļus mēģina dzīt [Krievijas gāzes koncerns] "Gazprom" un citi. Tas notiek ne tikai Lietuvā, bet arī Latvijā un Lietuvā liela nauda tiek tērēta pseidozaļo kustību izveidei. Jo īpaši tas notiek Latvijā," Ažubalis teicis intervijā laikrakstam "Vilniaus diena".

Tomēr Lietuvas ārlietu ministrs norādīja, ka viņa nesenās vizītes Latvijā laikā "no politiskās elites bija dzirdama pilnīga piekrišana" tam, ka Rīga piedalās Visaginas AES projektā.

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēma likumu par jaunas AES būvniecību Visaginā, kurā plāno piedalīties arī Latvija un Igaunija, un ļāva parakstīt koncesijas līgumu ar AES stratēģisko investoru – Japānas kompāniju "Hitachi".

Galīgais lēmums par šo projektu ir jāpieņem 2015.gadā.

Lietuvas valdība 9.maijā apstiprināja Lietuvas jaunās AES koncesijas līguma projektu, paredzot, ka Latvijai būs 20% akciju AES operatorfirmā, savukārt Lietuvai un Igaunijai ‒ attiecīgi 38% un 22% akciju, bet "Hitachi" īpašumā nonāks 20% akciju. Pēc tā apstiprināšanas Latvijas Ekonomikas ministrija pauda pārsteigumu, ka tas noticis bez saskaņošanas ar partneriem, un piebilda, ka neparakstīs nevienu saistošu dokumentu, līdz Lietuva nebūs atbildējusi uz vairākiem jautājumiem, tostarp par akciju sadalījumu.

Pēc aplēsēm, rēķinot pašreizējās cenās, Visaginas AES izmaksās piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), bet, pieskaitot procentos maksājamās summas, inflācijas un investīciju vērtības izmaiņu radītos izdevumus, kodolstacija Visaginā izmaksās 6,8 miljardus eiro (4,8 miljardus latu).

Lietuva jauno AES cels valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem. Plānots, ka jaunā AES sāks darboties 2020.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!