Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite otrdien paziņoja, ka valstij būtu noderīgi uzbūvēt jaunu atomelektrostaciju (AES), tomēr tam nepieciešama visu politisko partiju piekrišana un vēlreiz jājautā viedoklis valsts iedzīvotājiem.

Vizītes Dānijā laikā Grībauskaite teica, ka Lietuva nespēs tuvāko desmit gadu laikā nodrošināt pietiekami lielas enerģijas piegādes alternatīvas.

"Mums joprojām ir jēga būvēt atomelektrostaciju, tomēr tāds lēmums jāpieņem visām politiskajām partijām, jo tas ir ilgtermiņa mērķis. Būvniecība turpināsies 10‒15 gadu, bet tas nozīmē, ka būs iesaistītas trīs vai četras valdības," klāstīja Lietuvas prezidente.

"Būs arī nepieciešamība atkārtoti konsultēties ar iedzīvotājiem, jo konsultatīvā referendumā atbilde bija noraidoša," viņa piebilda.

Lietuvas jaunā kreisi centriskā valdība sociāldemokrāta Aļģirda Butkeviča vadībā ir solījusi līdz maija vidum publiskot lēmumu par Visaginas AES likteni.

Pērn 14.oktobrī Lietuvā notikušajā konsultatīvajā referendumā vairākums dalībnieku nobalsoja pret AES būvēšanu valstī. Tā kā referendums bija konsultatīvs, tā rezultāti nav juridiski saistoši, un galīgais lēmums par AES būvēšanu ir jāpieņem Seimam un valdībai.

Iepriekšējā Lietuvas labēji centriskā valdība premjerministra Andra Kubiļus vadībā bija iecerējusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Bija paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, bet iepriekš bija plānots, ka projektā kā ceturtā dalībniece iesaistīsies Polija, kas dalību projektā ir apturējusi.

Lietuvas Seims ir atbalstījis darba grupas izveidi, kas lems par turpmāko valsts rīcību pēc tam, kad valsts iedzīvotāji konsultatīvajā referendumā noraidījuši jaunas AES būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!