Foto: AFP/Scanpix

Kopš Krievija noteikusi embargo lielākajai daļai no rietumvalstīm importēto pārtikas preču, cenas pašas Krievijas veikalos manāmi ceļas un plaukti pamazām tukšojas, lai gan tas vēl nav pārāk jūtams. Šādos vērojumos trešdien Lietuvas rūpnieku konfederācijas apspriedē dalījies Krievijas vēstnieks Maskavā Renāts Norkus, vēsta portāls "Vz.lt".

"Manāms, ka dažu nedēļu laikā kopš embargo ieviešanas pārtikas cenas Krievijā jau cēlušās par 5-6%, un nav šaubu, ka tās turpinās celties, lai gan varas iestādes uzsākušas 40 svarīgāko pārtikas preču cenu monitoringu un deklarējušas, ka nepieļaus to paaugstināšanu," stāstījis vēstnieks.

Viņš atzinis, ka plauktu tukšošanās Krievijas veikalos vēl gan nav pārāk uzkrītoša un paredzams, ka situācija kļūs skaidrāka vien pēc dažām nedēļām, jo pagaidām noliktavās vēl pastāv zināmas rezerves.

"Taču gan preču krājumi, gan pārtikas izejvielas iet mazumā, tādēļ nav nejaušība, ka Krievijas valdība jau ķērusies pie sankciju mīkstināšanas," uzsvēris Norkus, atgādinot, ka pagājušajā nedēļā Maskava jau paziņoja par dažiem izņēmumiem sankciju preču sarakstā.

Vēstnieks norādījis, ka Krievijas varas iestādes pievērš lielu uzmanību importa avotu diversifikācijai un cenšas veicināt vietējo ražojumu patēriņu. "Tādi centieni uzsākti jau agrāk, bet līdz šim nav devuši lielākus rezultātus," viņš piebildis.

No rietumvalstīm importēto putnu gaļu un cūkgaļu Krievija plānojusi aizstāt ar pašmāju preci, bet savas liellopa gaļas, augļu un dārzeņu tai nepietiek, tādēļ notiek sarunas ar Ķīnu, Turciju, Latīņamerikas un NVS valstīm. Piemēram, Argentīna jau izteikusi gatavību kļūt par lielāko liellopa gaļas piegādātāju Krievijai, bet, ņemot vērā transportēšanas izmaksas, nav skaidrs, vai šie produkti nebūs pārāk dārgi, izteicies Norkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!