Foto: AFP/Scanpix

Latviešu uzņēmēji Lielbritānijā raizējas, kā gaidāmais referendums par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) ietekmēs viņu biznesu, sestdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas".

Liāna Dūne pārdevusi dzīvokli Latvijā, lai savu hobiju – smalkmaizīšu un kūku cepšanu – pārvērstu plašāka biznesā Anglijā. "Produktus mēs vedam no Latvijas. Visu – miltus, cukuru, olas, kefīru. Viss nāk no Latvijas. Gaļa, speķītis. Viss. Nu, angļiem ir cita kvalitāte, piemēram, olas nav tik dzeltenas, tik labas kā Latvijā. Ievārījums, medus – viss no Latvijas. Arī margarīnu, sviestu." Ja Lielbritānija izstātos no ES, šie varētu kļūt par importa produktiem kā no trešās valsts, un izskan bažas, ka iekšējā tirgus stimulēšanai Lielbritānija varētu pat aizliegt ievest atsevišķus produktus. Tas vēl vairāk sadārdzinātu Dūnes konditorejas izmaksas.

Savukārt Bostonā ir vēl lielāks pieprasījums pēc latviešu pārtikas produktiem. Tur savu Latvijas preču vairumtirdzniecības bāzi atvēris Aigars Šengelis. Tādējādi viņš palīdz ražotājiem no Latvijas ielauzties Lielbritānijas tirgū. "Vai tā paliks kā brīvā tirdzniecība vai tas būs viss. Tad jādomā par muitas ievešanas variantiem, tad tas viss būs sarežģītāk," klāstījis Aigars. Tā kā viņš plāno paplašināt un modernizēt savu bāzi, viņam ir svarīgi zināt, kas mainīsies, ja Lielbritānija izstāsies no ES.

Savukārt Gundars Bostonā pirms četriem mēnešiem atvēris savu veikalu ar precēm no Baltijas valstīm. Desmitos tūkstošos mērāmais imigrantu skaits Bostonas reģionā padara šo etniskās pārtikas nišas biznesu dzīvotspējīgu. "Uzņēmumi, kas ved uz Angliju, pērk bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un te bez PVN arī pārdod. Līdz ar to transporta izmaksas nosedz PVN. Līdz ar to ir produkti, kas ir lētāki," saka Gundars. Referendums uzņēmējam ir drauds, jo eiroskeptiskie politiķi rosina būtiski samazināt mazkvalificēto darbaspēku no Austrumeiropas, tostarp Latvijas, kas ir viņa veikala klienti.

Tikmēr Laila Kalvāne, salona "Elegance" īpašniece Spaldingā, kura trīs gadus krājusi naudu biznesa iecerei, nesatraucas par referenduma ietekmi. Viņasprāt, Lielbritānija tad drīzāk centīsies radīt vēl pievilcīgāku biznesa vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!