Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas centrālas bankas vadītāja Marka Kērnija retorika pēc referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) grauj nacionālās valūtas sterliņa mārciņas vērtību, un viņam tāpēc ir jāatkāpjas no sava amata, sarunā ar portālu "Delfi" Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā uzstāja viens no "Brexit" kampaņas aktīvākajiem aizstāvjiem, par Naidžela Farāža (UKIP) labo roku dēvētais EP deputāts Reimonds Finčs (UKIP).

Atbildot uz jautājumu par to, vai Finčs nožēlo kādas "Brexit" kampaņas laikā pieļautās kļūdas, un to, ka Lielbritānijas pilsoņiem kampaņas laikā tika sniegta arī maldinoša informācija, Finčs atbildēja noraidoši, kā arī veltīja kritiku valsts premjeram un Kērnijam.

Foto: AFP/Scanpix

"Neko nenožēloju. Man gan ir žēl par tiem Deivida Kamerona meliem, kā arī Anglijas centrālās bankas vadītāja meliem. Viņi ar saviem izteikumiem iedragā valsts uzņēmēju pārliecību. Bankas vadītājam vajadzētu atkāpties, viņa komentāri pazemina mārciņas vērtību un visu britu ekonomiku, lai gan patiesībā britu ekonomikai nekas nekaiš," sacīja Finčs, piebilzdams, ka Lielbritānijas ekonomika ir piektā lielākā pasaulē un tā, esot ārpus Eiropas Savienības (ES), necietīšot zaudējumus.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēc referenduma Lielbritānijas ekonomiskie rādītāji pasliktinājušies - strauji kritās nacionālās valūtas mārciņas vērtība, starptautiskās aģentūras "Fitch" un "Standart & Poor's" samazinājušas Lielbritānijas kredītreitingu, tāpat vairākos pasaules reģionos bija novērojami krasi kritieni akciju tirgos. Tāpat par zaudējumiem pēc "Brexit" paziņojis britu miljardieris, "Virgin Group" īpašnieks sers Ričards Brensons.

"Jā, mēs esam radikāļi. Taču fakts ir tāds, ka Eiropas Savienība brūk. Lielbritānija pametīs ES, Itālijas bankas izputēs, Francija vairāk vai mazāk ir bankrotējusi, Grieķija atkal slīkst parādos. Cik ilgi ES varēs noturēt savus kuģus virs ūdens, ja tie smeļas pilni ar ūdeni," retoriski vaicā EP deputāts.

"Mans darbs pēc "Brexit"? Mans darbs turpinās un tas turpināsies tik ilgi, cik vien spēšu to pildīt," sacīja Finčs, norādot, ka neuzskata, ka EP deputātiem no Lielbritānijas tagad vajadzētu nolikt mandātu.

"Mēs aiziesim tad, kad ES pārstās ņemt mūsu naudu un ietekmēt mūsu likumus," viņš sacīja.

"Naidžels Farāžs nepamet slīkstošu kuģi, viņš pamet to no slavas virsotnēm. Tagad mēs meklējam jaunu līderi, kurš partijas politiku beidzot varēs pārvirzīt no Briseles un Strasbūras atpakaļ uz Lielbritāniju. Viņš ir sasniedzis pasaules vēsturē nepieredzētus panākumus. Neviens cits nebūtu paveicis to, ko paveica Naidžels. Un, jā, viņam arī ir īstais brīdis aiziet, jo, nu, viņš vēlas atgūt savu dzīvi, viņš to ir nopelnījis," sacīja Finčs, tādējādi komentējot starptautisko mediju kritiku, kurā pausts, ka Farāžs kopā ar Borisu Džonsonu pēc negaidītā referenduma rezultāta nav gatavi uzņemties politisko atbildību un tāpēc cenšas noiet no politiskās skatuves.

"Tiem, kuri referendumā zaudēja, tagad ir jāsadziedē savs rūgtums par zaudējumu un jāsaprot, ka mūsu nākotne ir suverēnā neatkarīgā valstī. Skotijas atdalīšanās? Tas nav viņu interesēs. Ja viņi pamet Lielbritāniju un pievienojas ES, tad viņiem būs jāpieņem eiro valūta, un jebkurš cilvēks, kurš kaut ko vispār dzīvē saprot, zina, ka eiro ir neveiksmīga kļūda."

Viņš arī skaidro, ka pagaidām nezina, ko iesāks, kad, iespējams, pēc diviem gadiem nāksies nolikt EP deputāta mandātu.

"Nav ne mazākās jausmas, ko iesākšu. Savulaik strādāju par telekomunikāciju inženieri, varētu atkal ar to sākt nodarboties. Varētu arī sākt darbu ātrās ēdināšanas restorānā – kuram tas vispār rūp! Es esmu kaut ko savā dzīvē sasniedzis, es esmu atbrīvojis savu valsti, ko vēl vīrietis savā dzīvē var vēlēties?" sacīja Finčs.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par politisko atbildību pēc referenduma, viņš rezumē: "Mana atbildība, ja Lielbritānijā par mani vēlēsies balsot, būs tā, ka es turpināšu strādāt. Man nav bail par to, kas ir noticis."

Ziņots, ka 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Tāpat vēstīts, ka vieni no "Brexit" kampaņas redzamākajiem līderiem bija Boriss Džonsons un Naidžels Farāžs, kuri kampaņas laikā bija tās vadoņi, bet pēc referenduma rezultātiem paziņoja, ka neieņems vadošus amatus ne valdībā, ne britu eiroskeptiķu partijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!