Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV kompānijas "SpaceX" dibinātājs un vadītājs Elons Masks, kurš pērn paziņoja, ka plāno izveidot cilvēku koloniju uz Marsa, nogādājot viņus uz "sarkano planētu" ar šīs kompānijas raķešu un kosmosa kuģu floti, precizējis, ka pirmie izpētes un kravas kuģi uz Marsa nonākšot jau 2022. gadā.

2022. gadā uz Marsa nolaidīsies kuģi, kas vedīs enerģijas, kalnrūpniecības un dzīvības nodrošināšanai nepieciešamās infrastruktūras sistēmas. Savukārt pirmie kuģi, kuros atradīsies arī cilvēki uz Marsa nolaidīsies 2024. gadā, starptautiskajā Astronautikas kongresā paziņoja Masks.

Lai ambiciozos mērķus sasniegtu, pirmās minētajam mērķim paredzētās raķetes kompānija plāno uzsākt būvēt nākamā gada vidū.

Masks raķeti, kas vienā reizē spētu aptuveni 100 cilvēkus aizvest uz Marsu, nosauca par BFR ("Big F--king Rocket”).

Tā būšot izbūvēta ar izklaides iespējām, lai cilvēkiem garajā ceļā būtu nodrošinātas plašas brīvā laika atpūtas iespējas.
Masks iepriekš atzinis, ka pirmais lidojums ceļotājiem būtu dārgs, bet ir mērķis padarīt tos pieejamus gandrīz katram, kas gribētu tajos doties, laika gaitā samazinot biļetes cenu līdz 100 tūkstošiem ASV dolāru.

Masks izteicis cerību, ka ceļš no Zemes līdz Marsam aizņemšot vienu mēnesi. Uzrunājot nozares ekspertus, Masks ceturtdien sacīja, ka tā dēvēto BFR raķeti varētu izmantot arī ceļojumiem uz Zemes. Pēc Maska aplēsēm ar šo raķeti vienas stundas laikā varētu nokļūt uz jebkuru punktu uz Zemes.

Mars City Opposite of Earth. Dawn and dusk sky are blue on Mars and day sky is red.

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on Sep 28, 2017 at 8:03pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!