Foto: AFP/Scanpix
Ar nolūku paātrināt pārtikas tirdzniecības embargo atcelšanu Ungārijai un Grieķijai gadījumā, ja tiktu pārtraukts Krievijas un Eiropas Savienības (ES) sankciju karš, Krievijas inspektori sākuši pārtikas kvalitātes pārbaudes abās šajās Eiropas valstīs.

Otrdien aptuveni 40 - 50 kompānijām Grieķijā un Ungārijā uzsāktas augļu un dārzeņu kvalitātes pārbaudes, lai pēc sankciju beigām pēc iespējas ātrāk ar šīm valstīm varētu atsākt tirdzniecību, laikrakstam "Rossiskaya Gazeta" apliecinājis Krievijas veterinārais un fitosanitārais dienests "Rosseļhoznadzor".

Identiskas pārbaudes 27.aprīlī tiks uzsāktas arī Kiprā.

Krievijas valsts finansētais medijs "Russia Today" raksta, ka Kipra, Grieķija un Ungārija individuāli lūgušas atcelt embargo, taču Krievija sankcijas gatava atcelt tikai pie nosacījuma, ja vienošanās tiek panākta ar visām 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm kopā.

Tiesa, ka raksta medijs, iespējamais risinājums embargo atcelšanai varētu būtu ES un Krievijas kompāniju kopuzņēmumu dibināšana, Eiropas tirgotājiem investējot Krievijā. Pie šāda nosacījuma sankcijas varētu "apiet", vērtējuši Krievijas mediji.

"Rosseļhoznadzor" iepriekš skaidrojis, ka pat pēc sankciju un embargo atcelšanas daudzām ES valstīm būs ārkārtīgi grūti atsākt tirdzniecību ar Krieviju. Maskava tukšo tirgus vietu pašreiz piedāvājusi aizpildīt Indijai, Ķīnai un Irānai un pēc sankciju kara beigām negrasās ar šīm valstīm sadarbību pārtraukt, lai atkal atbrīvotu vietu Eiropas produktiem.

• Krievijas valdība 2014.gada augustā noteica sarakstu ar pārtikas precēm, kuru ievešana no ES, ASV, Kanādas, Norvēģijas tiek aizliegta uz gadu.

• Sarakstā iekļauti piena un zivju produkti, kas veido nozīmīgu daļu no Latvijas eksporta uz Krieviju.

• Nosakot embargo, Krievija atbildēja Rietumvalstu noteiktajām sankcijām. ES, Kanāda, Norvēģija, Japāna noteica sankcijas pret Krieviju, tādējādi reaģējot uz Maskavas iesaisti Austrumukrainas konfliktā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!