Foto: Reuters/Scanpix

Spānija jau šajās brīvdienās varētu vērsties pie Eiropas Savienības (ES) vadības ar lūgumu sniegt finansiālu palīdzību banku sektora atbalstam. Tādā gadījumā Spānija kļūtu par ceturto un lielāko eirozonas dalībvalsti, kas kopš eirozonas krīzes sākuma lūdz finansiālu palīdzību, vēsta aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem ES un Vācijā.

Avots Vācijā "Reuters" sacījis, ka "Spānijas valdība pilnībā sapratusi situācijas nopietnību". Finansiālā palīdzība problēmās nonākušo Spānijas banku atbalstam tikšot lūgta eirozonas finanšu ministru telefona sarunas laikā sestdien, 9.jūnijā. Pēc ministru pārrunām oficiāli plānots paziņot sarunu rezultātu.

Aģentūras avots min, ka pagaidām konkrētas finansiālās palīdzības summas nav zināmas. Reitingu aģentūra "Fitch Ratings", kas ceturtdien pazemināja Spānijas kredītreitingu par trim pakāpēm - no "А" līdz "ВВВ" -, prognozē, ka valstij banku rekapitalizācijai vajadzēs 50-100 miljardus eiro (35-70 miljardus latu).

Spānijas valdības pārstāvji pagaidām nekomentē izskanējušo informāciju. Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs ceturtdien paziņojis, ka finansiālās palīdzības lūgums netiks nosūtīts līdz brīdim, kamēr netiks saņemts audita ziņojums par valsts banku sistēmas stāvokli. To paredzēts publicēt pirmdien, 11.jūnijā.

Maija vidū aģentūra "Moody's" pazemināja reitingus 16 Spānijas finanšu organizācijām, tostarp divām lielākajām – "Santander" un "BBVA". Tāpat nesen uz bankrota sliekšņa nonāca ceturtā lielākā Spānijas banka – "Bankia". Turklāt Spānijas ekonomikā ir vērojama recesija un bezdarba pieaugums.

Jau vēstīts, ka līdz šim finansiālu palīdzību ES lūgušas trīs eirozonas valstis – Grieķija, Īrija un Portugāle. Spānija ir piektā lielākā ES ekonomika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!