Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) pagājušonedēļ 21. reizi atjaunināja to aviokompāniju sarakstu, kurām Eiropas Savienībā (ES) noteikts darbības aizliegums vai ierobežojumi. Šis saraksts labāk pazīstams kā "nedrošo aviokompāniju ES melnais saraksts".

 Aizliegums ielidot vai atļauts ielidot ar pamatīgiem ierobežojumiem (piemēram, tikai dažām no aviokompānijas lidmašīnām)  piemērots 280  aviokompānijām no 22 valstīm. Visvairāk aizliegumu piemērots kompānijām no Indonēzijas, Kazahstānas un Afganistānas. Izņemot jau minētās, aizliegumi piemēroti arī kompānijām - Angolā, Beninā, Kongo Republikā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Džibutijā, Ekvatoriālajā Gvinejā, Eritrejā, Indonēzijā, Kirgizstānā, Libērijā, Mozambikā, Filipīnās,  Sjerraleonē, Santomē un Prinsipi, Sudānā, Svazilendā, Zambijā, Surinamā un Ganā.

Portāls "Delfi" piedāvā apskatīt septiņas  dažādas "aizliegtās" kompānijas no septiņām dažādām valstīm, un sniedzam piemērus, kas raksturo, kāpēc šīm kompānijām Eiropā neuzticas.

Kazahstānas 'Scat' lidmašīna nokrīt vien 5 kilometru attālumā no lidostas


Foto: AP/Scanpix

Gada sākumā 21 cilvēks gāja bojā Kazahstānas "Scat" pasažieru lidmašīnai biezā miglā avarējot pie Kazahstānas komerciālā centra Almati, vēstīja ārvalstu mediji.

Lidmašīna bija ceļā no valsts ziemeļu pilsētas Kokšetavas un avarējusi, kad tuvojās Almati. Bojā gāja visi cilvēki, kas atradās gaisa kuģī, paziņoja amatpersonas. Lidmašīnā pavisam atradies 21 cilvēks - 16 pasažieri un pieci apkalpes locekļi, atsaucoties uz Kazahstānas ģenerālprokuratūru, vēsta aģentūra "Reuters".

Lidmašīna nokritusi aptuveni piecu kilometru attālumā no Almati lidostas. "Nebija ne uguns, ne sprādziena. Lidmašīna vienkārši nokrita uz zemes," aģentūrai "Reuters" pastāstīja pilsētas ārkārtas situāciju nodaļas vadītāja vietnieks Jurijs Iļjins.

Lidmašīnas daļas bijušas redzamas dziļajā sniegā. Lai tiktu klāt atlūzām, ceļu līdz tām attīrīja traktori un cita smagā tehnika. Kanādā būvētā lidmašīna "Bombardier Challenger CRJ-200" piederēja privātai lidsabiedrībai "Scat".

Sudānas 'Alfa Airlines' avārijā bojā iet arī reliģijas lietu ministrs


Foto: Reuters/Scanpix

Sudānas dienvidos 2012.gadā  avarēja "Alfa Airlines" pasažieru lidmašīna, un gāja bojā 31 cilvēks, kas tajā atradās, tostarp reliģijas lietu ministrs, vēstīja Sudānas plašsaziņas līdzekļi.

Lidmašīna ar 26 pasažieriem un sešiem apkalpes locekļiem, kas bija ieradusies no galvaspilsētas Hartumas, ietriekusies kalnā netālu no Talodi pilsētas, gatavojoties nolaisties tās tuvumā esošajā lidostā.

Pēc amatpersonu teiktā, avārija notikusi smilšu vētras dēļ, un šis lidmašīnai bijis jau otrais nolaišanās mēģinājums.

Pasažieri bija reliģijas lietu ministrs Gazi al Sidiks un citas amatpersonas, kurām Talodi bija paredzēts piedalīties pasākumos saistībā ar musulmaņu svētā mēneša ramadana beigām, žurnālisti un apsargi. Amatpersonu vidū bija divi valsts ministri un trīs ģenerāļi.

Lidmašīna "An", kas pieder Sudānas aviokompānijai "Alfa Airlines", lidoja pēc Sudānas valdības pasūtījuma. 

Indonēzijas 'Lion Air' lidmašīnas pilots nesavalda gaisa kuģi un ielido jūrā


Foto: AFP/Scanpix

Aprīlī Indonēzijas kūrortsalā Bali Aviokompānijas "Lion Air"  lidmašīna ar vairāk nekā simts cilvēkiem iegāzās jūrā, jo pilots nespēja apturēt lidaparātu uz skrejceļa, vēstīja ārvalstu mediji.

Aviokompānijas "Lion Air" lidmašīnā "Boeing 737" esošie pasažieri tika cauri ar izbīli un neviens no lidmašīnā esošajiem negāja bojā.

Lidmašīna pārlidoja Denpasaras lidostas skrejceļu un iekrita jūrā.

Kirgiztānas nacionālās aviokompānijas 'Kirgizstan' 'Tu-134' avārijā


Foto: AFP/Scanpix

Kirgizstānā lidmašīnas "Tu-134" avārijā  2011.gada nogalē cieta 31 cilvēks, starp kuriem septiņi bērni, atsaucoties uz varasiestāžu teikto, tolaik ziņoja raidsabiedrība BBC.

Nacionālās aviokompānijas "Kirgizstan" lidmašīna lidoja no galvaspilsētas Biškekas uz Ošas lidostu. Nolaižoties tā netrāpīja uz skrejceļa, avarēja un aizdegās. BBC vēsta, ka viena no avārijas versijām ir biezā migla, kura traucējusi lidmašīnai veiksmīgi nosēsties.

Pēc avārijas smagā stāvoklī slimnīcā nogādāts vienīgais cietušais pieaugušais. Pārējie septiņi cietušie bija bērni, kuri guva vieglākas traumas. Kopumā lidaparātā bijuši 95 pasažieri.

Surinamas 'Blue Wing Airlines' nokrīt zelta pilsētā


Foto: Publicitātes foto

2008.gada 3.aprīlī Surinamas "Blue Wing Airlines" lidaparāts "Antonov An - 28"  nogāzās, nolaižoties netālu no "Lawa Antino" lidostas pie nelielās Benzdropas pilsētās Surināmā, kas ir slavena ar savām zelta raktuvēm, atgādina CNN.

Lidmašīna pārvadāja 17 pasažierus, tie visi un divi piloti gāja bojā. Lidmašīna centās nolaisties uz skrejceļa, kur jau atradās cita lidmašīna, cenšoties atjaunot lidojuma trajektoriju, tā ietriecās klintīs un avarēja.

Lidmašīna pazūd Afganistānas kalnienē


Foto: AP/Scanpix

2010.gada 20.maijā "Pamir Airways"  lidaparāts nogāzās kalnainā Afganistānas apvidū, kas pamatīgi apgrūtināja lidmašīnas atlūzu atrašanu. Glābšanas darbos iesaistījās  arī  NATO karavīri, atgādina CNN.

Lidmašīna avarēja aptuveni 20 kilometrus no Kabulas. Lai gan sakari ar šo privāto aviopārvadātāju esot pazuduši jau 85 kilometru attālumā no galvaspilsētas. Lidmašīnā atrādās 44 pasažieri, to starpā ASV un Lielbritānijas pilsoņi. Visi gāja bojā.

Avarējušais Antonov An - 24 lidaparāts bija būvēts 1972.gadā, vairākus gadus neizmantots stāvējis Bulgārijā, un 2010.gadā to iegādājās Afganistānas kompānija.

Kongo 'Aero-Service' neveiksmīgais pasūtījums


Foto: LETA

Kongo Republikas galvaspilsētā Brazavilā dzīvojamo ēku rajonā pērnā gada decembrī  nogāzās iekšzemes reisa kravas lidmašīna, gāja bojā vismaz 32 cilvēki, vēstīja britu raidsabiedrība BBC.

Lidmašīna "Il-76", kas bija ieradusies no valsts otrās lielākās pilsētas Puentnuāras un vedusi automašīnas un citas preces, nokrita dzīvojamā rajonā, pērkona negaisā un spēcīgā vējā un lietū nolaižoties Brazavilas lidostā.

Avārijā gāja bojā 25 cilvēki uz zemes, kā arī septiņi apkalpes locekļi, no tiem - pieci Armēnijas un viens Ukrainas pilsonis, bet par viena apkalpes locekļa pilsonību ziņu nav. Apmēram 20 cilvēku ievainoti.

Lidmašīna piederēja Armēnijas kravu pārvadājumu aviokompānijai "Ridge Airways" un lidoja vietējās Kongo Republikas lidsabiedrības "Aero-Service" uzdevumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!