Foto: AP/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paziņoja, ka Grieķijas parādu krīzei ir iespējams risinājums, un pauda gatavību Briselē tikties ar Grieķijas premjeru Aleksi Cipru, ja viņš to vēlas.

"Mērķis ir paturēt Grieķiju eirozonā. Es vienmēr šādām lietām pieeju ar attieksmi, ja ir griba, tad būs risinājums," žurnālistiem pavēstīja Merkele, ierodoties Briselē uz Eiropas Savienības, Latīņamerikas un Karību jūras valstu reģiona valstu vadītāju sanāksmi.

"Taču ir jānotiek darbam ar trim institūcijām (Eiropas Komisiju, ECB un SVF). Ir svarīga katra diena," viņa norādīja.

Merkele piebilda, ka ir gatava sanāksmes laikā tikties ar Cipru.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) trešdien pavēstīja, ka to neapmierina Grieķijas iesniegtie reformu priekšlikumi, jo tie neatspoguļo Briseles un Atēnu iepriekš pārrunāto.

"Bumba noteikti ir Grieķijas valdības laukuma pusē," sacīja ES pārstāvis.

Atēnas savus priekšlikumus EK iesniedza vakar. Iepriekš Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs Briseles izteiktos priekšlikumus reformām asi noraidīja.

"Mūsu finanšu un ekonomikas lietu komisārs Pjērs Moskovisī vakar pēcpusdienā ir informējis Grieķijas valdības pārstāvjus, ka viņu pēdējie priekšlikumi neatspoguļo [EK priekšsēdētāja Žana Kloda] Junkera un premjerministra Cipra trešdienas vakara pārrunu rezultātus un komisāra Moskovisī un Grieķijas pārstāvju pirmdienas [pārrunu rezultātus]," sacīja EK pārstāvis.

Viņš piebilda, ka "tehniski darbs turpinās, lai pārvarētu plaisu starp dažādajām pozīcijām un radītu apstākļus vienprātīgam 19 eirozonas dalībvalstu līgumam".

Kā ziņots, starptautiskajiem aizdevējiem un Grieķijai jāvienojas par reformu plānu Grieķijai, kas ļautu izmaksāt pēdējos 7,2 miljardus eiro palīdzības finansējuma Atēnām, tādējādi novēršot Grieķijas maksātnespēju un iespējamo izstāšanos no eirozonas.

Pārrunas ilgušas jau piecus mēnešus, un vienošanās ir jāpanāk līdz šī mēneša beigām, lai Grieķija iegūtu līdzekļus kārtējā parādu maksājuma veikšanai Starptautiskajam Valūtas fondam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!