Foto: Reuters/Scanpix

Kopš atklātībā nonākušas ziņas, ka krievu tenisa superzvaigzne Marija Šarapova lieto meldoniju, kas ir Latvijā ražotā "Mildronāta" sastāvā, Krievijā šā medicīniskā preparāta pārdošanas apjomi pieauguši vairāk nekā divas reizes, noskaidrojusi analītiskā aģentūra "DSM Group".

"No 7. līdz 13.martam saskaņā ar provizoriskiem datiem "Mildronāta" pārdošanas apjomi salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu pieauguši 2,3 reizes - līdz 78 300 paciņām," pastāstījis "DSM Group" ģenerāldirektors Sergejs Šuļaks.

Naudas izteiksmē pārdošanas apjomi auguši vēl vairāk - 2,5 reizes jeb līdz 35,6 miljoniem rubļu, ņemot vērā cenas pieaugumu par 9%.

"Pirmkārt, skandālā iesaistīta medijos plaši pazīstama persona un cilvēki spriež - ja jau pati Šarapova to lieto, tātad tas patiešām palīdz. Otrkārt, dopinga testi nevilšus apliecinājuši sabiedrības acīs šā preparāta efektivitāti. Treškārt, iespējams, ka skandāls pacientiem izraisījis paniku, ka preparāts tiks aizliegts vai kļūs dārgāks, un viņi to sākuši iepirkt krājumam. Turklāt tagad par preparātu uzzinājuši arī tie, kuri to vēl nezināja," skaidrojis Šuļaks.

Pēc viņa teiktā, līdzīga situācija 2006. gadā izveidojusies ar preparātu fenotropilu pēc dopinga skandāla biatlonā.

Jau vēstīts, ka meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA) aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1. janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta aptuveni 100 sportistiem, tostarp Šarapovai.

"Mildronāta" izstrādātājs Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA), tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka "Mildronāts" aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot "Mildronātu", ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!