Foto: Shutterstock

Pasaules bagātnieku turība pagājušajās gadā vairojusies rekordlielos apjomos, bet Ķīnā ik nedēļu radušies divi jauni miljardieri, liecina Šveices bankas "UBS" un auditorfirmas "PwC" pētījums.

Miljardieru bagātība pērn piedzīvojusi vislielāko pieaugumu – par 19% līdz 8,9 triljoniem dolāru (7,8 triljoniem eiro), kuru savā starpā dala 2158 personas. Taču ķīniešu miljardieri savu bagātību vairojuši teju divas reizes straujāk, kura pieaugusi par 39% līdz 1,12 triljoniem dolāru (980 miljardiem eiro).

"Pēdējā desmitgadē ķīniešu miljardieri ir izveidojuši dažas no pasaules lielākajām un veiksmīgākajām kompānijām, paaugstinājuši dzīves standartus," pavēstīja UBS pārstāvis. "Taču tas ir tikai sākums. Ķīnas milzīgais iedzīvotāju daudzums, tehnoloģiju inovācijas un ražīgums kombinācijā ar valdības atbalstu sniedz bezprecedenta iespējas personām ne tikai būvēt uzņēmumus, bet arī uz labo pusi mainīt cilvēku dzīves."

Kā norādīts kompāniju ziņojumā, Ķīnā katru nedēļu bagātnieku pulkam pievienojušies divi jauni miljardieri, bet visā Āzijā – vairāk nekā trīs nedēļā.

Amerikas reģionā miljardieru bagātība pieauga lēnāk – par 12% līdz 3,6 triljoniem dolāru (3,15 triljoniem eiro), bet ASV par miljardieriem pērn kļuvuši 53 cilvēki, salīdzinot ar 87 pirms pieciem gadiem.

Valūtas kursa dēļ Eiropas miljardieru bagātība pērn pieauga par 19%, lai gan miljardieru skaits pieauga tikai par 4% līdz 414.

Vislielākais miljardieru sieviešu īpatsvars ir Okeānijā, kur sievietes veido 23% no kopējā miljardieru skaita reģionā, tai seko Rietumeiropa ar 18% un Centrālā un Dienvidamerika ar 14%. Vismazāk sieviešu miljardieru ir Austrumeiropā un Dienvidaustrumāzijā – 4%.

Pilns pārskats par miljardieriem pieejams "UBS" bankas mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!