Foto: AP/Scanpix

Lietuva izskata iespējas vērsties tiesā pret Baltkrieviju saistībā ar Astravjecas atomelektrostaciju (AES), kas tiek būvēta netālu no Lietuvas robežas, jo Lietuvas vērtējumā tās būvniecībā notiek negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina, paziņojis Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis.

"Baltkrievija [AES] būvē vislētākajā iespējamajā veidā, [Baltkrievijas prezidents Aleksandrs] Lukašenko ir pateicis, ka tā būs pasaulē lētākā kodolstacija. Netiek būvēti sarkofāgi, pieļaujam, ka tai būs Krievijas, nevis Rietumu, drošības sistēmas, lai izmaksas būtu zemas. Tas nozīmē, ka ietaupīšana uz drošības rēķina nav godīga. Mēs sāksim pret šo jautājumu izturēties ļoti nopietni – esmu jau lūdzis juristus izvērtēt, vai ir pamats tiesvedības sākšanai pret Baltkrieviju – tīri komerciālu tiesvedību par dempingu, par to, ka AES būvniecība notiek negodīga un plaša izmaksu samazinājuma apstākļos," ministrs piektdien sacīja Lietuvas sabiedriskajam radio.

Masjulis norādīja, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija vēlas noskaidrot, vai Baltkrievija AES būvniecībā nepārkāpj starptautiskās normas.

"Mēs vēlamies izpētīt tiesību aktus un paskatīties, vai Baltkrievija izdevumu, konkurences ziņā nepārkāpj starptautiskās normas, un, iespējams, ir citi elementi, kurus mēs vēl nesaprotam. Mēs vēlamies palūkoties uz būvniecību Astravjecā caur tiesību prizmu, līdz šim tas nav izdevies," Lietuvas enerģētikas ministrs sacīja sarunā ar BNS.

Viņš teica, ka daudz šaubu rada Baltkrievijas paziņojumi par to, ka Astravjecas AES būs līdz šim lētākā kodolstacija pasaulē.

"Mūsu uzmanību piesaistīja pastāvīgi paziņojumi par šīs AES lētumu, mēs vēlamies noskaidrot, vai nav dempinga elementu," Masjulis piebilda. "Ja Baltkrievija uzbūvēs savu atomstaciju, tā var negodīgi konkurēt ar citām AES," teica Masjulis.

Jūnijā Lietuvas valdība apstiprināja plānu Astravjecas AES un citu trešo valstu kodolstacijās ražotās elektrības embargo. Plāns paredz no 2018. gada, kad plānots pabeigt pirmo Baltkrievijas AES energobloku, tajā saražotās elektrības imports uz Lietuvu un vienlaikus citām Eiropas Savienības dalībvalstīm tiks organizēts tikai caur elektrības biržas "Nord Pool" Lietuvas zonu.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas-Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā.

AES būvdarbu ģenerāluzņēmēja ir Krievijas valsts atomenerģētikas korporācijas "Rosatom" meitassabiedrība "Atomstrojeksport". 2011. gadā Krievija Baltkrievijai piešķīra desmit miljardu ASV dolāru AES būvniecībai. Oficiāli netiek ziņots, cik izmaksās AES.

Jau ziņots, ka jūlijā topošās spēkstacijas būvlaukumā pārvietošanas laikā nogāzās AES reaktora korpuss. Tas ir līdz šim nopietnākais incidents AES būvniecībā. Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informējusi Krievijas pusi par lēmumu nomainīt reaktora korpusu, un Krievijas valsts atomenerģētikas korporācija "Rosatom" apsolījusi to izdarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!