Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") otrdien samazināja Ukrainas kredītreitingu, norādot, ka kreditori valsts parādsaistību restrukturizācijā būs spiesti uzņemties ievērojamu zaudējumus.

Aģentūra Ukrainas kredītreitingu samazināja no "Caa3" uz "Ca", kas ir tikai vienu pakāpi virs maksātnespējas jeb defolta līmeņa.

Turklāt "Moody's" valsts kredītreitinga nākotnes perspektīvu saglabāja negatīvu.

Aģentūra kredītreitinga samazināšanu skaidro ar iespējamību, ka ārējie privātie kreditori cietīs ievērojamus zaudējumus saistībā ar Ukrainas valdības plānu restrukturizēt vairākumu tās eiroobligāciju un parādsaistību.

Tāpat valdība plāno restrukturizēt valsts garantēto uzņēmumu un atsevišķu citu valstij piederošu kompāniju ārējās parādsaistības, kā arī Kijevas emitētās eiroobligācijas.

Kā ziņots, Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) 11.martā pieņēma galīgo lēmumu par 17,5 miljardu ASV dolāru palīdzības piešķiršanu Kijevai, lai tā izvairītos no maksātnespējas draudiem.

Svarīga šīs glābšanas programmas sastāvdaļa ir Ukrainas parādsaistību restrukturizēšana.

"Moody's" gan prognozē, ka Ukrainas valdības un ārējās parādsaistības saglabāsies ļoti augstā līmenī, pat ja tai veiksmīgi izdosies īstenot reformas un samazināt parādsaistību slogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!