Angola, Āfrikas trešā lielākā ekonomika, ir vērsusies pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), lūdzot izveidot tai piemērotu finansiālās palīdzības programmu, liecina paziņojums SVF interneta mājaslapā.

Āfrikas otra lielākā naftas ieguvēja finanšu nedienās sākās 2014. gada vasarā, kad strauji sāka samazināties naftas cenas. Ar naftu saistītais bizness nodrošina 75% no valsts iekšzemes kopprodukta, bet industrijas eksporta apgrozījuma īpatsvars ir vēl iespaidīgāks – 95%.

Kā raksta CNN, naftas cenu kritums krietni ietekmējis arī vietējo valūtu kvanzu, kuras vērtībā attiecībā pret ASV dolāru šī gada laikā vien kritusies par 16%. Lai pārvarētu finanšu nedienas, 2016. gada budžeta tēriņi Angolā samazināti par 20%.

Ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā markas jēlnaftas cena bija 37,26 ASV dolāri par barelu, bet "Brent" jēlnaftas cena Londonas biržā - 39,43 dolāri par barelu.

Ziņots, ka Angola, kā arī citas valstis, kuru IKP lielākoties veido ienākumi no naftas biznesa, savus budžetu pieņēmušas, rēķinoties, ka naftas cena būs aptuveni 100 ASV dolāri par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!