Foto: AP/Scanpix

Lai atgūtos no zemestrīces izraisītās ekonomiskās krīzes, Nepālai būs nepieciešami vismaz desmit gadi, un, iespējams, vēl vairāk laika, lai valstī parādītos labi izglītota vidusšķira, pirmdien izplatītajā paziņojumā norāda starptautiskās tiešsaistes investīciju bankas "Saxo Bank" ekonomists Kristofers Dembiks.

Dembiks arī uzsver, ka Nepālai ir augsts potenciāls, īpaši hidroenerģijas nozarē: "Iespējams, ka Nepālas zemestrīces kopējie radītie zaudējumi būs daudz lielāki nekā prognozēts. Tiešā ietekme uz ekonomiku ir novērtēta aptuveni piecu miljardu dolāru apmērā, taču netiešā varētu būt daudz lielāka un sasniegt teju 20% no Nepālas iekšzemes kopprodukta. Valstij aizsākušies grūti laiki. Ekonomiskajai labklājībai svarīgais infrastruktūras sistēmu tīkls ir pilnībā iznīcināts, un ir skaidrs, ka valsts šogad ieslīgs recesijā. Pēc zemestrīces Nepālas ekonomiskā situācija ir gandrīz tikpat slikta kā Zimbabvei.''

Saskaņā ar Dembika pausto Nepālas prioritāte ekonomikā ir saglabāt valsts pieeju ārzemju valūtām. Tūrisms veido nelielu daļu no Nepālas iekšzemes kopprodukta (aptuveni 8.2% 2013.gadā), taču tas ir otrais lielākais ārvalstu valūtu avots uzreiz pēc naudas pārskaitījumiem no ārzemēs strādājošajiem.

"Turpmākajos mēnešos starptautiskā finansiālā palīdzībai būs īpaši svarīga, lai valdība un privātais sektors spētu samaksāt ārvalstu kreditoriem un stabilizēt valsts maksājumu bilanci," uzsvēris eksperts.

Dembika vērtējumā lielākais izaicinājums Nepālai būs nevis finansiālā atbalsta iegūšana, bet gan tā pārdomāta izmantošana. Viņš uzsvēris, ka korupcija, tāpat kā daudzās citās mazattīstības valstīs, ir izplatīta visos sabiedrības slāņos: "Neskatoties uz starptautiskās sabiedrības ieviestajiem kontroles mehānismiem, pieļaujams, ka vismaz 10% - 20% no kopējā finansiālās palīdzības apjoma tiks zaudēts krāpšanas un piesavināšanās ceļā, norāda ekonomists."

Dembiks izceļ vairākus darbību kopumus, kas palīdzējuši citām valstīm atgūties pēc traģiskiem notikumiem un varētu ļaut arī Nepālai sasniegt labus rezultātus: monetārās politikas pārskatīšana, ņemot vērā pieaugošās ekonomiskās attiecības ar Ķīnu, "Rūzvelta infrastruktūras plāna" veicināšana, Hidroenerģijas nozares attīstīšana, kur šobrīd galvenais spēlētājs ir Ķīna.

Kristofers Dembiks ir ekonomists "Saxo Bank" Parīzes birojā. Strādājis par ekonomikas analītiķi Francijas vēstniecībā Izraēlā un bijis "Forex.fr" vadītājs, franču portāla, kas specializējas globālā valūtas tirgus un makroekonomikas analīzē.

Jau vēstits, ka 25.aprīlī Nepālu satricināja spēcīga zemestrīce, kas prasīja 7040 cilvēku dzīvības, taču precīzs upuru skaits joprojām nav zināms. Zemstīcē pilnīgi vai daļēji sagrautas vairāk nekā 300 000 mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!