Foto: AFP/Scanpix
Neskatoties uz ārzemju un pašmāju mediju sacelto trauksmi par to, ka Eiropas Savienība (ES) gatavojas aizliegt kebabus, šāda iecere neatbilst patiesībai.

Iepriekš ASV "Business Insider", Krievijas "Russia Today", Vācijas "Bild", kā arī britu "The Guardian" savos ziņu virsrakstos izcēla, ka Eiropa grasās aizliegt kebabu tirdzniecību. Šīs ziņas ar līdzīgiem virsrakstiem aktīvi pārpublicēja arī virkne citu mazāku mediju, tostarp Latvijā, taču, kā portālam "Delfi" apstiprināja Eiropas Parlamentā (EP), šī informācija nav patiesa.

EP preses pārstāve Mardžorija van den Bruka "Delfi" skaidroja: "Eiropas Parlaments neplāno aizliegt kebabus. Pašreiz EP deputātiem ir bažas par piedāvājumu atļaut izmantot fosfātu piedevas kebabu gaļā." Jau šobrīd, lielākoties, šādu savienojumu izmantošana nav atļauta.

ES noteikumi fosfātu pievienošanu ES tirgū pārdodamai gaļai atļauj tikai atsevišķos gadījumos, kas uzskaitīti noteikumos. Iekļaušana noteikumos iespējama tikai tad, ja pastāv tehnoloģiska nepieciešamība, netiek radīti riski veselībai un patērētājs netiek maldināts.

Saskaņā ar EK priekšlikumu noteikumos tiktu iekļauti arī "vertikāli saldētas gaļas iesmi".

EP, kā norāda preses pārstāve, nevēlas EK priekšlikumu atbalstīt pirms nav dzirdējuši detalizētu Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) atzinumu. Jaunākie EFSA dati sagaidāmi 2018. gada nogalē.

EP deputāti savā argumentācijā piemin, ka 2012. gadā veikts pētījums uzrādīja iespējamu saikni starp fosfātu pievienošanu pārtikai un paaugstinātu sirds un asinsvadu slimību risku. EFSA savā atzinumā tomēr norādīja, ka nav iespējams pierādīt šāda riska saistību ar fosforu saturošām pārtikas piedevām. Citā 2013. gada pētījumā, kā uzsver EP preses pārstāvji, norādīts uz fosfora satura pārtika saistību ar paaugstinātu mirstību ASV.

Deputāti otrdien, 12. decembrī, lems, vai piemērot veto EK priekšlikumam atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantojamā gaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!