Foto: PantherMedia/Scanpix

2013.gadā drošības incidenti tiešsaistē datorlietotājiem radījuši zaudējumus 23 miljardu ASV dolāru (16,86 miljardu eiro) apmērā un kopējais interneta problēmu dēļ zaudētais laiks pasaulē ir 179 750 gadi, ar "Microsoft" secinājumiem iepazīstināja sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Mennika.

"Microsoft datoru drošības indeksa" (MCSI) pētījums veikts 20 pasaules valstīs, aptaujājot 10 500 iedzīvotājus par viņu pieredzi un rīcību attiecībā uz galvenajām interneta drošības problēmām, tostarp interneta huligānismu, personīgās un profesionālās reputācijas graušanu, datu un identitātes zādzībām un datorvīrusiem. MCSI vērtē tās darbības, ko lietotāji veic, lai pasargātu sevi un savu ģimeni internetā. Jo vairāk darbību lietotājs veic, jo augstāks ir viņa datordrošības indekss. Maksimālais iespējamais drošības indeksa rādītājs ir 100 punktu, tomēr vidējais rādītājs pētījumā ir tikai 34,6 punkti, kas ir niecīgs uzlabojums, salīdzinot ar 2012.gada datiem - 34,3 punkti.

61% aptaujāto apzinās, ka galvenais atbildīgais par drošību internetā ir viņi paši, bet diemžēl tas ne vienmēr maina viņu datora un interneta lietošanas paradumus. Visbiežāk aptaujātie sastopas ar uzmācīgiem uznirstošiem logiem, interneta vidē iegūtiem datorvīrusiem un mēģinājumiem piekļūt lietotāju personīgajai interneta pastkastītei vai sociālo tīklu profiliem.

15% aptaujāto atzina, ka ir kļuvuši par pikšķerēšanas uzbrukumu upuriem, zaudējot vidēji 158 ASV dolārus (115,85 eiro). 13% atzina, ka tika kompromitēta viņu profesionālā reputācija un seku novēršana izmaksāja vidēji 535 ASV dolārus (392,29 eiro). 9% atzina, ka ir bijuši pakļauti identitātes zādzībai, kas vidēji izmaksāja 218 dolāru (159,85 eiro).

No aptaujātajiem tikai 72% apzinās, ka nepieciešams regulāri atjaunot operētājsistēmu un citas programmas, un to arī dara, 54% ir nodrošinājuši savu datoru ar legālu un atjauninātu antivīrusa programmu, tikai 40% lieto ugunsmūri.

""Microsoft" aicina datorlietotājus būt apzinīgiem un rūpēties par savu drošību trīs līmeņos. Pirmkārt, jāizmanto mūsdienīgas un legālas, regulāri atjauninātas datorprogrammas, ugunsmūris un antivīrusu programmas. Kibernoziedzniekiem nelegālas datorprogrammas ir sevišķi viegls mērķis - katrs trešais dators ar pirātiskām datorprogrammām ir inficēts ar kādu no ļaunprogrammām. Arī novecojusi operētājsistēma, piemēram, "Windows XP" versija, vairs nespēs nodrošināt atbilstošu aizsardzības līmeni. Otrkārt, pašiem jāparūpējas par sava interneta pārlūka vai sociālo tīklu lietošanas iestatījumiem, lai pasargātu sevi no uzbrukumiem. Visbeidzot, jāizvēlas gudras paroles, jāizglītojas un jāseko ieteikumiem, kā pasargāt sevi un savu ģimeni no uzbrukumiem," iesaka Ēriks Eglītis, "Microsoft Latvia" vadītājs.

"Ar noziegumiem internetā sastopamies katru dienu, pat ja to nepamanām. Cilvēki zog identitātes sociālajos tīklos, nodarbojas ar interneta huligānismu, cenšas iegūt citu personu datus - tie ir pilnīgi reāli draudi, kurus nedrīkst novērtēt par zemu. Drošība internetā balstās uz diviem pamatvirzieniem. Pirmkārt, apzināt un prast izmantot visus tos drošības risinājumus, ko nodrošina datorprogrammu un tehnoloģiju ražotāji, - mūsdienu drošības prasībām atbilstošu operētājsistēmu, antivīrusu programmu, ugunsmūri, interneta pārlūka drošības iestatījumus, izvairīties no nelegālu programmu lietošanas un citas. Otrkārt, uzvesties droši - nepieļaut tādas kļūdas, no kurām nepasargās neviena antivīrusu programma vai ugunsmūris. Tas nozīmē - nedalīties privātā informācijā ar interneta paziņām, izglītot savus bērnus un pārzināt viņu datora lietošanas paradumus, neuzvesties aizskaroši un meklēt palīdzību gadījumos, ja kāds izturas aizskaroši vai aizdomīgi pret tevi," uzsver "Net-Safe Latvia" Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska. "Šogad, atzīmējot Drošāka interneta dienu, organizējam konkursu vidusskolēniem "Jaunie interneta Guru", lai īpaši uzsvērtu jauniešu lomu kvalitatīvas interneta vides veidošanā, palīdzētu skolotājiem atrast labākos un noderīgākos resursus mācību procesa uzlabošanai, kā arī piedāvātu jauniešu redzējumu par perfektu elektronisku mācību materiālu," par centra aktivitātēm informē vadītāja.

11.februārī "Microsoft" aicina ikvienu pievienoties starptautiskajai "Safer Online" iniciatīvai ar ieteikumiem, kā pasargāt sevi tiešsaistē, kā arī iepazīties ar MCSI rezultātiem un rekomendācijām.

MCSI pēc "Microsoft" pasūtījuma jau trešo gadu veic izpētes kompānija "TNS Global Research". 2013.gadā tika aptaujāti 10 500 patērētāji 20 pasaules valstīs. Tā kā viens no pētījuma mērķiem ir pilnveidot "Microsoft" tehnoloģiju drošības iestatījumus, aptaujāti tika tie lietotāji, kuri vismaz uz kādas no savām tehnoloģiju ierīcēm izmanto "Windows" operētājsistēmu.

"Microsoft" pārstāvniecība Latvijā ir dibināta 1999.gadā, un 2014.gadā kompānijai no vairāk nekā 650 partneriem ir 81 zelta un sudraba sertificēts partneris, un viņi kopā nodarbina vairākus tūkstošus darbinieku. "Microsoft Latvia" jau vairāk nekā desmit gadu garumā nodrošina partneru atbalstu, servisu un risinājumu izstrādi, kā arī mārketinga kampaņas. Uzņēmums 14 gadu laikā dažādu sabiedrības labuma projektu īstenošanā investējis, ziedojis naudu un programmatūru vairāku desmitu miljonu ASV dolāru apjomā.

"Microsoft" pārstāvniecība Latvijā ir dibināta 1999.gadā, bet māteskompānija, kas patlaban ir globāls programmu, pakalpojumu un interneta tehnoloģiju koncerns, dibināta ASV 1975.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!