Foto: Pixabay

Nīderlandes tiesa atcēlusi Hāgas Arbitrāžas tiesas lēmumu, kas paredz, ka Krievijai ir jāmaksā 50 miljardi ASV dolāru (44 miljardi eiro) darbību izbeigušās naftas kompānijas JUKOS bijušajiem akcionāriem, paziņojis Krievijas pārstāvis.

Lēmums pieņemts, jo Arbitrāžas tiesas kompetencē neesot tādu prasību izskatīšana, piebilda Krievijas pārstāvis.

Hāgas apgabaltiesa atcēlusi Pastāvīgās arbitrāžas tiesas Hāgā 2014. gada 18. jūlijā pieņemto lēmumu, kas paredzēja, ka Krievijai ir jāmaksā 50 miljardi dolāru bijušajiem JUKOS akcionāriem "Hulley Enterprises", "Yukos Universal" un "Veteran Petroleum", vēsta aģentūra "Bloomberg".

"Mūsu sūdzība par Hāgas Arbitrāžas tiesas lēmumu par 50 miljardu dolāru izmaksu ir pilnībā apmierināta," paziņojis Krievijas pārstāvis Hāgas tiesā.

Viņš norādīja, ka apelācijas tiesa ir konstatējusi, ka šāda tipa prasību izskatīšana neietilpst arbitrāžas tiesas kompetencē.

"Šodien pieņemtais lēmums atceļ prasību, ka Krievijai ir jāmaksā kompensācijas daudzu miljardu dolāru apmērā," uzsvēris Krievijas pārstāvis.

Hāgas apgabaltiesas lēmums dod pamatu atcelt Krievijas aktīvu arestu, kas vairākās valstīs noteikts tās īpašumam, aģentūrai "Interfax" skaidroja ar situāciju pazīstams informācijas avots.

JUKOS bijušie akcionāri jau pauduši gatavību tuvāko nedēļu laikā pārsūdzēt Hāgas apgabaltiesas lēmumu, vēsta aģentūra "Interfax".

"Mēs plānojam iesniegt apelāciju," aģentūrai "Interfax" pavēstīja bijušo JUKOS akcionāru advokāts Tims Osborns.

Viņš norādīja, ka tiesas lēmums ir bijis negaidīts.

"Mēs pilnībā atbalstām 2014. gadā pieņemto lēmumu par kompensāciju izmaksu par politiski motivēto JUKOS iznīcināšanu. Mēs pārsūdzēsim šodien Hāgas tiesas pieņemto negaidīto lēmumu un esam pārliecināti, ka beigās triumfēs likums un taisnīgums," norādīja Osborns.

Starptautiskā arbitrāžas tiesa Hāgā 2014. gada jūlijā nolēma, ka Krievijai jāmaksā savulaik Mihaila Hodorkovska vadītās naftas kompānijas JUKOS bijušajiem akcionāriem 50 miljardu ASV dolāru liela kompensācija, jo tiesa konstatēja, ka uzņēmums JUKOS politisku iemeslu dēļ piespiedu kārtā novests līdz bankrotam un tā aktīvi izpārdoti valsts uzņēmumiem, tādējādi faktiski notikusi ekspropriācija.

Prasību 2005. gadā iesniedza Kiprā reģistrētās kompānijas "Hulley Enterprises" un "Veteran Petroleum", kā arī Menas salā reģistrētais uzņēmums "Yukos Universal".

Hodorkovskis tika aizturēts 2003. gadā, kad bija viens no akcionāriem un vadītājs naftas koncernā JUKOS. Viņš tika notiesāts par ekonomiskiem noziegumiem un atbrīvots no ieslodzījuma tikai 2013. gadā. Pats Hodorkovskis savu vainu noliedz un ir paziņojis, ka tiek vajāts politisku iemeslu dēļ, jo ir opozīcijā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!